Najlepšie filmy za rok 2023Ishaan, Cinema Connoisseur, Hassan/X
StoryEditor

Kritici predstavili 10 najlepších filmov za rok 2023. Do zoznamu sa dostala Barbie, DiCaprio aj explozívny Oppenheimer

Nikola Michalkova14.12.2023., 10:30h

Ak hľadáš inšpiráciu, čo si pozrieť, môžeš si vybrať z najlepšie kritikmi ohodnotených filmov.

Lajkuj Brainee.sk na

Kritici EW prinášajú prehľad najlepších filmov, ktoré vyšli tento rok. Väčšina z nich zaplnila kiná a celkovo bol okolo nich obrovský bum. V článku nájdeš zoznam zaradený od desiateho miesta po to prvé.

Barbie

Na desiatom mieste sa umiestnila Barbie. Zafarbila celý svet do ružova a spustila obrovský ošiaľ. Pretavuje odkaz obľúbenej bábiky do príbehu o toxickom vplyve patriarchátu a tlaku ženskosti. Do režisérskeho kresla zasadla Greta Gerwig.

Margot Robbie dokonale prekonáva hranicu medzi blaženou nevedomosťou a prebudením ako Barbie. Ryan Gosling je božsky hlúpy a zraniteľný ako „len Ken“. Nechýba ani zmysel pre humor, pričom život v plaste ťa nabije emóciami.

The Boy and the Heron

Patrí mu deviate miesto. Film zrežíroval Hayao Miyazaki, ktorý sa už 20 rokov vyhráža odchodom do dôchodku. Aj napriek sľubom to stále neurobil a jeho posledný film sa zaradil do top desiatky najlepších filmov.

Chlapec a volavka je inšpirovaný japonským románom Ako žiješ? Román pochádza z roku 1937 a je veľkolepou a srdcervúcou ságou, ktorá sleduje 12-ročného Mahita, ako sa vyrovnáva so smrťou svojej matky.

Ocitne sa v mystickom svete, kde vtáci hovoria. Film pôsobí ako celkové vyvrcholenie záujmov režiséra – deštrukcia vojny, mágia a tajomstvo letu. Pôvodné japonské obsadenie je výnimočné, ale nezaostáva ani anglický dabing, v ktorom môžeme počuť Davea Bautistu, Florence Pugh, Marka Hamilla, Christiana Balea a Roberta Pattinsona.

The Holdovers

Film zrežíroval Alexander Payne a kritici ho umiestnili na ôsmom mieste. Nakrútený bol s drsnosťou a žitým teplom snímky zo 70. rokov. Sleduje skupinu nešťastníkov, ktorí sa stretli počas prázdnin v roku 1970.

Vystupuje tu zakríknutý profesor histórie Paul Hunham, smútiaca školská kuchárka Mary Lamb a problémový študent Angus Tully, ktorého opustila rodina. Film stelesňuje text vianočnej koledy a zároveň spája melanchóliu, ktorá je typická pre toto obdobie. Objavujú sa nadčasové témy, ako štedrosť ducha a dobrá vôľa. Film je teda novou sviatočnou klasikou o nájdenej rodine.

Poor Things

Film na siedmom mieste ponúka ženského Frankensteina zmiešaného s bildungsrománom z 19. storočia. Sleduje Bellu Baxter, oživenú mŕtvolu, ktorá sa vydáva na cestu sebapoznania. Režíroval ho Yorgos Lanthimos. „Prostredníctvom jedinečných Belliných očí vytvára Lanthimos príbeh, ktorý je pastvou pre oči i dušu, pretože pripomína, že už samotný akt bytia nažive je fascinujúci,“ píše kritik.

May December

Film na šiestom mieste režíroval Todd Haynes. Príbeh sleduje manželov Gracie Atherton-Yoo a Joea. Film sa vyhýba desivým detailom skutočných kriminálnych príbehov v prospech ešte znepokojujúcejších myšlienok. Film sleduje manželský pár pod tlakom, keď herečka príde, aby vykonala výskum pre film o ich minulosti.

Are You There, God? It’s Me, Margaret!

Na piatom mieste sa umiestnil film z dielne Kelly Fremon Craig. Sleduje príbeh 11-ročného dievčaťa, ktoré sa s rodinou presťahuje do New Jersey. Nachádza si nových priateľov, spoznáva nové pocity a najmä začiatok dospievania. Film bol natočený na základe knižnej predlohy z roku 1970, ktorú napísala Judy Blume. Poskytuje zábavný pohľad na dospievajúce dievča Margaret.

Saltburn

Na štvrtom mieste sa umiestnil film, ktorý režíroval Emerald Fennell. Opisuje príbeh študenta Olivera Quicka, ktorý má problémy nájsť si svoje miesto na Oxforde. Zároveň je vtiahnutý do sveta očarujúceho a aristokratického Felixa Cattona. Pozve ho do Saltburnu, čo je rozľahlé sídlo, kde býva jeho rodina. Strávia tam spolu leto, na ktoré nikdy nezabudne.

Killers of the Flower Moon

Alebo v preklade Vrahovia mesiaca kvetov, sa umiestnil na treťom mieste. Hlavnú úlohu stvárnil Leonardo DiCaprio a zameriava sa na príbehy indiánskeho kmeňa Osagov, ktorí žili na území Ameriky.

Príbeh hovorí o vraždách indiánov aj o vyšetrovaní FBI. Film vznikol na základe rovnomennej knižnej publikácie, ktorá u nás vychádza vo vydavateľstve Absynt. Film sleduje príbeh Osagov, ktorí zbohatli vďaka rope, nikdy ich nebrali vážne a okrem toho niekto začal vraždiť ľudí z ich radov.

Past Lives

Na druhom mieste sa umiestnil film z dielne Celine Song. Opisuje príbeh dievčaťa Hae Sung a chlapca, ktorí boli dobrí priatelia. Často chodievali zo školy spolu. Avšak problém nastane, keď sa má Hae presťahovať do Kanady spolu s rodičmi, zatiaľ čo chlapec zostáva v Kórei. Obaja zostávajú v kontakte cez videohovory.

Oppenheimer

Prvé miesto patrí jednoznačne práve Oppenheimerovi. Dlho očakávaný film zožal veľký úspech a niet sa čomu čudovať, že aj v rebríčku kritikov si získal prvé miesto. V hlavnej úlohe sa objavil obľúbený herec Cillian Murphy, ktorého poznáš aj zo seriálu Peaky Blinders.

Opisuje príbeh teoretického fyzika a jeho myšlienky a nápady. Pracuje ťažko, aby svoje nápady priviedol k realite, ale neskôr si uvedomil, že tým môže zničiť všetko, čo miluje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:54