Film Oppenheimer je do 18 neprístupný. Divákom ponúka dlhé sexuálne scény.Twitter/best of emily blunt
StoryEditor

Do 18 rokov neprístupné. V kinách bude horúco. Film Oppenheimer okrem atómovej bomby ponúkne aj dráždivé scény

iDnes.cz19.07.2023., 11:00h

Film populárneho režiséra Christophera Nolana Oppenheimer v USA označili ako "Erkový". Údajne z dôvodu "dlhotrvajúcej nahoty". Naposledy si takéto označenie vyslúžila jedenásť rokov stará Insomnia.

Lajkuj Brainee.sk na

Na dráždivých záberoch údajne uvidíme hercov Cilliana Murphyho a Florence Pugh. Zatiaľ čo Murphy hrá v očakávanom veľkofilme hlavnú úlohu fyzika J. Roberta Oppenheimera, Florence Pugh bola obsadená do úlohy psychiatričky a fyzičky Jean Tatlock, ktorá mala s Oppenheimerom búrlivý románik.

Britský Independent upozorňuje, že film tak bude jedným z mála Nolanových filmov, v ktorých sa režisér sústredí na vzťahy a sex. Naposledy dostal nálepku R film Insomnia z roku 2002.

Prečo sa však Nolan pustil na túto pôdu v príbehu o "otcovi atómovej bomby", sa zdá byť logické. Oppenheimer bol známy svojou náklonnosťou k ženám. Pred desiatimi rokmi vyšla na túto tému kniha An Atomic Love Story: The Extraordinary Women in Robert Oppenheimer‘s Life (Príbeh atómovej lásky: Neobyčajné ženy v živote Roberta Oppenheimera) od Shirley Streshinsky a Patricie Klaus.

image

Nevieš sa dočkať filmu Oppenheimer? Kto bol vlastne tento záhadný muž a prečo by sme si ho mali pamätať

Tie odhaľujú tri kľúčové ženy v živote tohto fyzika: jeho manželku Kitty, spomínanú Jean Tatlockovú (Oppenheimer ju podľa knihy nazval "lyrickou, povznášajúcou, citlivou a túžobnou bytosťou") a ďalšiu psychiatričku Ruth Sherman Tolmanovú (s ktorou však Oppenheimera zrejme spájalo len veľmi blízke priateľstvo).

"Erkové" označenie v USA naznačuje, že mládež mladšia ako 17 rokov musí film vidieť v sprievode dospelej osoby. Dôvodom je, že sa v ňom budú vyskytovať násilné, sexuálne alebo drogové scény, prípadne viac vulgárnych výrazov. V Spojenom kráľovstve takéto hodnotenie zodpovedá kategórii "15". Podobne aj v Čechách bude Oppenheimer neprístupný do 15 rokov.

Írsky herec Cillian Murphy, ktorý hrá hlavnú úlohu, označil film za "výnimočné dielo". "Veľmi provokatívne a silné. Miestami pôsobí ako životopis, miestami ako triler a chvíľami ako horor. Diváka úplne odrovná," zveril sa v rozhovore pre britský denník Guardian. Jeho slová potvrdzujú aj prvé reakcie kritikov, ktorí nešetrili chválou.

Murphy ďalej uviedol, že tvorcovia filmu a herci podstúpili nezvyčajnú skúšku "vzájomnej chémie". "Umiestnili dvoch hercov do miestnosti, aby zistili, či medzi nimi preskočila iskra. Producenti a režisér to pozorovali od stola," spomína herec. "Neviem, akú metódu merania na to použili, a uvedomujem si, že to vyzerá nehorázne hlúpo, ale takto sa jednoducho získava chémia a nikto nevie prečo."

Okrem Murphyho a Pugha si vo filme zahrá aj Emily Blunt, konkrétne spomínaná fyzikova manželka Kitty. V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Matta Damona, Ramiho Maleka a Roberta Downeyho Jr.

Oppenheimer mal vo štvrtok veľmi špecifickú londýnsku premiéru, pričom všetci herci vyšli na červený koberec, aby následne opustili slávnostné premietanie filmu a zapojili sa do práve začatého štrajku hercov.

Nolanov film bude v našich kinách už vo štvrtok 20. júla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 15:19