Sála v multiplexeUnsplash/krists Luhaers/
StoryEditor

Príde Slovensko o sieť multiplexov? Medzinárodná sieť kín je tesne pred bankrotom

Michal Čiernik22.08.2022., 15:39h

Druhý najväčší prevádzkovateľ kín na svete Cineworld zvažuje vyhlásenie bankrotu. Snaží sa znížiť dlhy, ktoré mu počas pandémie prudko narástli. Bankrot môže ovplyvniť aj slovenské kiná Cinema City, ktoré patria pod spomínanú spoločnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Sužovaný filmový gigant Cineworld, druhý najväčší reťazec kín na svete a vlastník spoločnosti Regal Cinemas, potvrdil vo vyhlásení, že v Spojených štátoch zvažuje vypísanie bankrotu. Prinútili ho k tmu obrovské dlhy po rokoch pandémie.

Akcie Cineworld v piatok klesli až o 60 percent po tom, čo denník Wall Street Journal informoval, že spoločnosť sa pripravuje na vyhlásenie konkurzu. Pomocou neho sa chce zbaviť dlhu vo výške päť miliard dolárov.

image

Slovenské Cinema City patrí do bankrotujúcej skupiny Cineworld.

Instagram.com/cinemacity_sk/

Na vine nie sú len prísne opatrenia počas pandémie

Cineworld čelil kríze už počas pandémie, keď sa len tesne vyhol bankrotu, kvôli zdrvujúcim opatreniam vo filmovom priemysle. Firma však poukazuje aj na obmedzenú a slabú filmovú tvorbu v rámci oživenia kinematografického odvetvia. Ako uvádza Forbes, diela ako Top Gun: Maverick, The Batman, či Thor: Láska a hrom, ktoré mali naplniť kiná, boli vo svojej podstate sklamaním.

„Napriek postupnému oživovaniu dopytu od opätovného otvorenia v apríli 2021 sú nedávne úrovne návštevnosti pod očakávaniami,“ uvádza Cineworld vo vyhlásení. Tieto nízke čísla sú spôsobené obmedzeným počtom filmov, ktorý by mal pokračovať do novembra 2022, tvrdí Independent. Očakáva sa, že tento trend by mal v blízkej budúcnosti negatívne ovplyvniť obchodovanie a likviditnú pozíciu skupiny.

image

A24: Príbeh najprogresívnejšieho štúdia, ktoré vytvorilo najväčšie filmové a televízne pecky posledných rokov

Napriek problémom majú stále otvorené a lákajú na nové filmy

Cineworld uviedol, že bude pokračovať v plánoch šetrenia nákladov, ale bude tiež hľadať nové možnosti na zlepšenie svojej finančnej pozície. Spoločnosť ďalej uvádza, že kiná Cineworld a Regal na celom svete zostanú otvorené ako obvykle, kým budú zvažovať ďalšie kroky.

image

Disney+ na Slovensku. Tipy na filmy a seriály, cena a porovnanie veľkosti ponuky s Netflixom a HBO Max

Cinema City Slovensko je súčasťou skupiny Cineworld PLC, ktorá je jedným z popredných kinoskupín v Európe. Cineworld zahŕňa 10 krajín: Poľsko, Spojené štáty, Veľkú Britániu, Izrael, Maďarsko, Českú republiku, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko a Írsko. Dokopy v nich zamestnáva 28-tisíc zamestnancov. Na Slovensku sú v prevádzke tri kiná, všetky v Bratislave. V ohrození tak môžu byť kiná v Auparku, Eurovei a obchodnom centre Vivo!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:15