TASR/AP
StoryEditor

Oscary 2022: Najsilnejšia reč zaznela bez slov, Will Smith strelil Chrisovi Rockovi a získal sošku

ČTKMiroslav Kamody28.03.2022., 05:45h
94. ročník odovzdávania cien Akadémie, známych aj ako Oscary, je za nami. Najviac ho poznačil Will Smith, ktorému „rupli” nervy po nevhodnom vtipe Chrisa Rocka nasmerovanom na Smithovu manželku. Ten následne prišiel na pódium, uštedril komikovi facku a vulgárne mu vynadal.
Lajkuj Brainee.sk na

Oscara za najlepší film vyhral film V rytme srdca, ktorý tak porazil kritikmi favorizovanú Silu psa. Hlavnú cenu americkej filmovej akadémie prvýkrát vyhral film produkovaný streamovacou spoločnosťou, film pochádza z dielne Apple TV+. Jessica Chastain sa krátko predtým stala najlepšou herečkou v hlavnej úlohe za film The Eyes of Tammy Faye.

Najkontroverznejší moment galavečera nastal, keď komik Chris Rock odovzdával ocenenie za najlepší celovečerný dokument a predniesol niekoľko žartov na adresu herca Willa Smitha a jeho manželky.

​Smith následne vstal, prišiel k Rockovi a zdanlivo ho udrel do tváre, pričom nebolo jasné, či rana padla naozaj. Potom si sadol späť na svoje miesto a dvakrát hlasno zakričal: "Neber si do svojej hnusnej huby moju manželku!" O niekoľko minút neskôr Smith získal Oscara za hlavnú úlohu vo filme King Richard. Počas emotívnej reči sa ospravedlnil Akadémii.

O najemotívnejšiu reč sa však postaral Troy Kotsur, ktorý získal Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Ten zároveň prepísal históriu ako prvý hluchonemý herec, ktorý získal najcennejšiu hollywoodsku sošku.

Na galavečere sa tiež pripomenulo 60. výročie uvedenia prvého filmu s britským agentom Jamesom Bondom, či 50 rokov od uvedenia filmu Krstný otec, ku ktorému prehovoril režisér filmu Francis Ford Coppola. Zaznela aj pieseň na uctenie pamiatky herca Sidneyho Poitiera, ktorý zomrel na začiatku tohto roka.

V rámci 94. ročníka odovzdávania Oscarov v Los Angeles si cenu za najlepšiu réžiu - psychologickej westernovej drámy The Power of the Dog (Sila psa) - odniesla novozélandská režisérka Jane Campionová.

Will Smith získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon, a to vo filme King Richard.

Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe získala Jessica Chastain, a to za za účinkovanie vo filme The Eyes of Tammy Faye.

Ariana DeBose získala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe v snímke West Side Story.

Nepočujúci herec Troy Kotsur získal cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme CODA.

Encanto získal Oscara za najlepší animovaný film.

Japonský film Drive My Car získal cenu za najlepší cudzojazyčný film.

Cenu za pôvodný scenár k filmu Belfast získal Kenneth Branagh.

Sian Hederová získala Oscara za najlepší adaptovaný scenár k filmu CODA.

Cenu za kostýmy si odniesla Cruella.

Sošky za zvuk, hudbu, strih, vizuálne efekty, výpravu a kameru získala sci-fi snímka Duna.

​Snímka Summer of Soul získala cenu za najlepší dokument.

Ceny boli odovzdané aj za krátkometrážny dokumentárny film The Queen of Basketball, za animovaný krátkometrážny film The Windshield Wiper a krátky film The Long Goodbye.

Cenu za najlepšiu pôvodnú pieseň - No Time to Die - získali Billie Eilish a Finneas O'Connell.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:52