Netflix, Hulu
StoryEditor

Environmentálne vzdelávanie na školách stále chýba. Doplnia ti ho tieto skvelé ekologické dokumenty

Marta Fandlová06.11.2021., 12:00h
Vonku je stále chladnejšie počasie a tak čoraz častejšie trávime večer pri dobrom filme alebo seriáli. Čo keby si si namiesto seriálu pre zmenu pozrel kvalitný dokument? Existuje veľmi veľa ekologických dokumentov, ktoré za to naozaj stoja. Prinášame ti tipy na dokumenty, ktoré sme si sami pozreli a páčili sa nám.
Lajkuj Brainee.sk na

David Attenborough: A Life on Our Planet

O tomto 94-ročnom prírodovedcovi sa hovorí aj ako o popularizátorovi prírody. Sir David sa preslávil najmä svojimi deviatimi sériami televíznych dokumentov s názvom Life, ktoré komplexne spracúvajú život zvierat a rastlín na Zemi. Podľa mňa na svete neexistuje nikto, kto by prežil tak zaujímavý a dobrodružný život ako tento známy dokumentarista. Celý svoj život sledoval ako miznú rôzne živočíšne druhy aj rastliny pred jeho očami.

Dokument Life on Our Planet je fascinujúci dokument, vďaka ktorému vidíme, akou optikou sa sir David Attenborough nazerá na svet. Ako tvrdí, je to jeho posledný dokument, ktorý predstavuje jeho vlastné svedectvo o živote na planéte Zem. Je to krátky, ale silný príbeh o tom, ako sa zmenila fauna a flóra, o tom, aké živočíchy vyhynuli a o tom, ako sa pred našimi očami menila biodiverzita. Po jeho dopozeraní som mala slzy na krajíčku, je naozaj smutné, čo sme s prírodou spravili.

The Plastic Ocean

Ak si pozrieš tento dokument, tak si už nikdy nevypýtaš slamku do drinku, to sa stavím. The Plastic Ocean je dokument od austrálskeho novinára Craiga Leesona a opisuje dobu, ktorú žijeme, teda dobu plastovú. Novinár spoločne s potápačkou Tanyou Streeterovou skúma, ako veľmi sú znečistené naše moria a oceány plastami a odpadom. Film nám ukazuje nádherné zábery z morského prostredia.

Tieto zábery však kontrastujú so zábermi silne znečistených miest a skládok plných plastového odpadu. Dokument sa snaží poukázať na to, ako veľmi sú plastami zamorené oceány a moria. Hovorí o každodennej realite, ktorej musia čeliť morské živočíchy. Zvieratá a vtáky si často mýlia plávajúci plast s potravinami. Keď ho zjedia, často im robí problémy v ich zažívacom trakte, dokonca také, že sa môžu vyhladovať na smrť.

I am Greta

Ak ťa zaujíma život mladej aktivistky Grety Thunberg, ktorá stojí za vznikom medzinárodného hnutia Fridays for Future, tak si určite pozri tento dokument. Dokument I am Greta mapuje cestu mladej slečny ku aktivizmu. V dokumente sa dozvieš, prečo vlastne Greta sedela pred švédskym parlamentom.

​Nechýba ani to, ako prebiehali rôzne rokovania so svetoznámymi politikmi. Zaujímavé sú aj pasáže, ako sa mladá aktivistka dokázala popasovať s Aspergerovým syndrómom, ktorému čelí. Tento dokument ma naozaj nadchol a presvedčil o tom, že aj mladý a odhodlaný človek môže zmeniť svet.

Minimalism

Je starší dokument, ktorý hovorí o tom, že menej je viac. Dokument upozorňuje na neudržateľný, konzumný život, ktorý vedieme a poukazuje na to, že sa ako ľudia stále za niečím naháňame. Neustále sa naháňame za novými vecami, oblečením, lepším autom, či krajším nábytkom do obývačky.

Dokument nám rozrozpráva príbeh ľudí, ktorý odišli z bežného kolotoču života a začali žiť inak a s menším počtom vecí. Práve vďaka tomu, že spomalili, zbavili sa mnohých vecí, tak ľahšie našli svoje vnútorné šťastie. Dokument Minimalism je naozaj inšpiratívny a zaujímavý, určite si ho pozri.

Before the Flood

Before the Flood je dokumentárny film, ktorý režíroval Leonardo Di Caprio. Tento známy herec sa stal aj poslom mieru OSN. Celosvetovo známy režisér a herec cestuje v dokumente po svete a ukazuje nám na vlastné oči dôsledky klimatickej zmeny.

V dokumente mapuje situáciu na celom svete a hovorí o tom, ako sa klimatická zmena dotkla jednotlivých oblastí sveta. Jeho súčasťou je aj množstvo rozhovorov s ľuďmi, ktorých sa dotkla klimatická kríza. Ak chceš získať realistický a triezvy pohľad na túto problematiku, určite ti odporúčam pozrieť si ho.

Chasing Coral

Čelíme kolapsu biodiverzity a ekosystémov. Pokiaľ niečo zásadné nezmeníme, tak do roku 2050 vymizne až 90% všetkých koralov. Práve o tejto smutnej realite hovorí dokument Chasing Coral, ktorý mapuje tragickú situáciu v oceánoch a moriach.

​Ten ti ukáže miesta, ktoré ťa naozaj očaria svojou krásou, chvíľkami však budeš mať pocit, že pozeráš sci-fi, veď predsa nie je možné, že o toľkú krásu môžeme prísť. Žiaľ, prekročili sme ako ľudstvo množstvo bodov zlomu a práve koraly budú v budúcnosti niečím, na čo budeme zrejme už len spomínať.

Kiss the Ground

Kiss the Ground je jeden z najnovších zo série eko-dokumentov. Hlavnou tvárou dokumentu je herec a environmentálny aktivista Woody Harrelson. Tento dokument sa zameriava na prepojenie biodiverzity a klímy. Hovorí aj o potrebe regeneratívneho poľnohospodárstva a o tom, prečo je viac ako potrebné podporovať farmárov.

Dokumentuje to, ako človek svojou činnosťou znečistil rieky, pôdu práve kontamináciou rôznymi pesticídmi. Okrem toho odštartoval diskusiu o regeneratívnom a udržateľnejšom poľnohospodárstve, ktorá vyústila do strategického dokumentu Farm to Fork, ktorý pred pár dňami prijala Európska únia.

The True Cost

The True Cost je dokument od Andrewa Morgena, ktorý veľmi pútavo opisuje problém fash fashion. Dokument vznikol ako reakcia na pád továrne Rana Plaza v Bangladéši, v ktorej sa nachádzali závody na výrobu odevov, ktoré dodávali tovar značkám ako Benetton, C&A, Mango či Primark. V dôsledku tejto nešťastnej udalosti zahynulo viac ako tisíc ľudí a viac ako dvetisíc ľudí sa počas pádu továrne vážne zranilo.

Práve toto obrovské nešťastie bolo podnetom ku natočeniu dokumentu The True Cost, ktorý veľmi citlivo a dôsledne hovorí o tom, ako funguje priemysel s rýchlou módou. Najviac ma zaujali príbehy žien, ktoré v továrniach na výrobu fast fashion oblečenia pracujú. Práve ony sa pri práci často stretávajú s porušovaním ľudských práv. Ak si tento dokument nevidel, určite si ho pozri a spomeň si naň, keď pôjdeš najbližšie do nákupného centra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:23