Štúdia skúmala, prečo sa ženy bozkávajú na párty, aj keď sú heterosexuálneBrainee X Canva/
StoryEditor

Chcú zaujať mužov či experimentovať. Čo hovorí štúdia o fenoméne bozkávajúcich sa žien priamo na párty?

Petr ChalupaiDnes.cz28.06.2023., 15:00h

Pred očami všetkých, vášnivé, často provokatívne, veľakrát okázalé. Scény, pri ktorých sa dievčatá bozkávajú navzájom, aj napriek heterosexuálnej orientácii, bývajú celkom častým javom večierkov. Zvyčajne ich spája alkohol, aktuálna štúdia sa však pokúsila nahliadnuť do motívov a roztriediť ich.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia opisuje, že verejné sexuálne prejavy ako bozkávanie či láskanie podľa iného minuloročného výskumu skúsilo až 33 percent vysokoškoláčok, ktoré sa identifikujú ako heterosexuálne. Zahŕňa ich do kontextu sexualizovaného správania sa, ktoré je pre párty, večierky typické, podotýka ale, že ženské skúsenosti, ich motivácie a reflexie veda nemá tak celkom prečítané, píše sa na portáli iDnes.

Práve to chce práca, ktorá vyšla v magazíne Personal Relationships, napraviť. Vysvetľuje, že je na mieste správanie, ktoré je v istom období psychologického, sociálneho a sexuálneho vývoja žien pomerne zvyčajné, pochopiť. 

Tri skupiny, tri motivácie

Autorky štúdie vyspovedali vyše 280 žien a podľa ich motivácií ich rozdelili do troch skupín. Najmenej početná skupina dostala označenie „sexuálne motivovaná.“ Združovala ženy, tvorili 13 percent celkovej vzorky, ktoré viedla túžba po sexuálnom zážitku, po experimente alebo ktoré vyhliadnutá žena priťahovala, hoci sa samy považovali za heterosexuálne. Medzi motiváciami tejto skupiny sa tiež objavovala zábava, sranda a vplyv hral alkohol.

Na druhé miesto, ide o početnú skupinu, sa s 33 percentami dostala skupina žien, ktorých motivácie výskum pomenoval „iné.“ Čo k verejným sexualizovaným prejavom s inými ženami viedlo ich? Túžba po mužskej pozornosti a snaha šokovať. Dievčatá z tejto kategórie sa tiež častejšie než iné priznávali k tomu, že pociťujú značný sociálny tlak a veľkú potrebu, túžbu „nadviazať spoločenské vzťahy“. Išlo im o väzby s ostatnými, sexualizované jednanie malo byť mostom. Takmer uniformne stál za správaním žien tejto skupiny alkohol a jeho vplyv bol silnejší než v prípade žien ostatných dvoch kategórií.

image

Štúdia skúmala, prečo sa ženy bozkávajú na párty, aj keď sú heterosexuálne

Brainee X Canva/

Najpočetnejšia skupina dosiahla na 54 percent z vyspovedaných žien, mala motivácie, ktoré štúdia označila ako „nejasné“. Väčšinu z nich popohnal alkohol a túžba po zábave. Celkom očividne neboli motivované sexuálnou túžbou ani chuťou dopustiť sa experimentovania, nešlo im ani o pozornosť mužov, ani o to urobiť si od nich erotickým kontaktom so ženou odstup, odradiť ich. Možno že na ich správanie mal vplyv interný motív, ktorý ale ony samy neidentifikovali, špekuluje štúdia.

Jednotlivé skupiny vymedzené motiváciami sa líšili aj v tom, ako sa na skúsenosti obhliadali. Sexuálne motivácie, chuť experimentovať so ženou viedli zvyčajne k pozitívnej reflexii. Preto v ich prípade verejné sexualizované správanie považujú autorky práce za prínosné. Pre niektoré ženy môže byť bezpečnou cestou, ako preskúmať svoju sexualitu, cituje autorky portál PsyPost. Naopak ženy z najpočetnejšej skupiny, ktoré mali nejasné motivácie, by skúsenosť nechceli zopakovať, nahliadali na ňu negatívne, dodáva portál LBGTQNation

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:35