MesiacUnsplash
StoryEditor

Ľudstvo sa tento rok doslova dotkne hviezd. Pozri si prehľad najočakávanejších vesmírnych misií roka 2024

Miroslav Kamody03.01.2024., 10:00h

Ľudstvo pokračuje na svojej ceste k dobývaniu vesmíru. My sa toho možno nedožijeme, no sme tou generáciou, ktorá stavia základy toho, aby to raz bolo možné.

Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2024 bude z pohľadu vesmírnych misií prelomový, najmä čo sa týka Mesiaca - nášho najbližšieho suseda, píše pre portál The Conversation Monica Grady, profesorka planetárnych a vesmírnych vied na The Open University. Tá zostavila zoznam piatich najzásadnejších vesmírnych misií, ktorých sa v priebehu tohto roka dočkáme.

Misie CLPS

Séria misií Commercial Lunar Payload Service (CLPS) od NASA, z ktorých mnohé sa začnú v roku 2024, majú priniesť na Mesiac rôzne nástroje. Tieto misie stavajú a spúšťajú rôzne súkromné ​​spoločnosti na základe zmluvy s NASA. Program je súčasťou Artemis - iniciatívy pokračovať v ľudskom výskume Mesiaca.

image

Žiadne rakety ani Bruce Willis. Zem sa dokáže ochrániť sama, nebezpečné asteroidy vie trhať na malé kúsky

Jedným z hlavných cieľov programu je preskúmať možnosti využitia mesačných zdrojov ako paliva – preto sú niektoré prístroje na CLPS-1 určené na hodnotenie množstva vodíka na mesačnom povrchu. Štart CLPS-2 je naplánovaný na začiatok januára 2024 a v priebehu roka sú naplánované ďalšie štyri misie.

„To je na Mesiaci to dobré – je tak blízko, že si nemusíte robiť starosti s oknami štartu alebo vzdialenosťou, ktorú treba prekonať. Naozaj sa dúfa, že ľudský prieskum Mesiaca urobí malý krok vpred, možno už v novembri 2024, keď Artemis II bude obiehať okolo Mesiaca niekoľko dní. Jeden z astronautov na palube bude žena – to je rozhodne obrovský skok v tom, čo bolo doteraz výlučne mužským skúmaním nášho najbližšieho suseda,” hovorí Grady.

Misia Trailblazer

Misia pokračuje v lunárnej téme a cestuje na Mesiac, aby pochopila, kde sa nachádza voda. Je uzamknutá vo vnútri horniny ako súčasť minerálnej štruktúry alebo je uložená ako ľad na skalnatom povrchu?

image

Mesiac

Unsplash

Trailblazer je momentálne naplánovaný na prvý štvrťrok 2024. Presný dátum však nebol potvrdený. Je to malá misia, ktorá je súčasťou programu Artemis na ľudský prieskum na Mesiaci.

Chang‘e 6

Štart Chang‘e 6, najnovšej čínskej misie na Mesiac, je plánovaný na máj 2024 a má priniesť materiál späť na Zem. To je obzvlášť dôležité, pretože kozmická loď bude zbierať materiál z lunárnej odvrátenej strany - južného pólu Aitkin Basin.

„Toto je oblasť, o ktorej sa predpokladá, že sa tu nachádza zamrznutá voda. Nemáme žiadne vzorky materiálu z tejto časti Mesiaca – a hoci akýkoľvek ľad bude dávno preč, kým budú vzorky späť na Zemi, očakáva sa, že sa dozvieme veľa o tejto nepreskúmanej oblasti a jej potenciáli ako zdroj vody pre ľudských návštevníkov.”

Hera

V septembri 2022 sa misia NASA Dart stretla so systémom pozostávajúcim z dvoch asteroidov s názvom Didymos a Dimorphos a narazila na do druhého spomínaného. Náraz mal účel: zistiť, či takáto kolízia dokáže odvrátiť asteroid v jeho ceste – čo je nevyhnutný cieľ, ak by niekedy Zem mala byť cieľom priameho zásahu.

image

Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia

O dva roky neskôr odštartuje misia Hera Európskej vesmírnej agentúry s cieľom navštíviť rovnaký pár asteroidov. Nie je navrhnutý tak, aby ich zasiahol žiadne, ale zmeral účinok skoršieho dopadu. V čase kolízie sa obežná dráha Dimorphosu okolo Didymosu zrýchlila o 33 minút – významný pohyb, ktorý ukázal, že dráha asteroidu môže byť odklonená.

„Čo však nevieme (a nebudeme to vedieť, kým Hera nepríde v roku 2026), je to, aký efektívny bol dopad. Zostal Dimorphos na svojej novej obežnej dráhe, vrátil sa späť na starú obežnú dráhu alebo pokračoval v zrýchľovaní? Hera bude podrobne skúmať – a jej výsledky pomôžu definovať protokol planetárnej obrany Zeme,” vysvetľuje odborníčka.

Europa Clipper

Táto misia odštartuje takmer v rovnakom čase ako Hera. NASA pošle loď na Jupiterov ľadový mesiac Európa. Táto misia bola dlho očakávaná, odkedy nám misia Galileo prvýkrát koncom 90. rokov minulého storočia ukázala pohľady na ľadový povrch Európy.

Odvtedy sme sa dozvedeli o oceáne, ktorý sa skrýva pod ľadovou škrupinou. „Je vzrušujúce, že Európa môže hostiť život vo forme značnej fauny podobnej zvieratám, ktoré žijú na hlbokom dne oceánu okolo hydrotermálnych prieduchov. Europa Clipper preletí okolo Európy 40 až 50-krát, pričom urobí podrobné snímky povrchu, či neobsahuje ľadové oblaky – a čo je najdôležitejšie, bude hľadať, či má tento mesiac podmienky vhodné na podporu života.”

Misia bude tiež skúmať, či je oceán na tomto mesiaci slaný a či sú prítomné základné stavebné kamene života (uhlík, dusík a síra). Žiaľ, až do roku 2030 nebudeme poznať výsledky misie, takže dovtedy budeme musieť trpezlivo čakať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:07