Zatmenie SlnkaUnsplash
StoryEditor

Kedy bude na Slovensku zatmenie Slnka? Toto sú presné dátumy, ktoré ťa však rozhodne nepotešia

Miroslav Kamody02.12.2023., 09:00h

Úplné zatmenie Slnka na Slovensku si nikto nemôže pamätať. A ani naša generácia ho neuvidí. Žijeme totiž v takmer 300 rokov trvajúcej medzere medzi týmito nebeskými divadlami na našom území.

Lajkuj Brainee.sk na

Fotografie zatmenia Slnka, ktoré niekoľkokrát do roka kolujú po sociálnych sieťach, sú jednoducho nádherné. Na Slovensku však máme smolu, že sa nenachádzame v ideálnom pásme, kde by sme si toto nebeské divadlo mohli užiť naplno. 

Aj preto si sa už možno niekedy zamýšľal nad tým, kedy uvidíme dokonalé zatmenie Slnka na Slovensku v plnej kráse aj my. Máme pre teba odpoveď, no pravdepodobne ťa nepoteší.

image

Chceš byť súčasťou vesmírnej misie? NASA ti umožňuje poslať odkaz vo fľaši k Jupiterovmu mesiacu Europe

Poriadne sa načakáme

V prvom rade je nutné povedať, že existujú tri druhy zatmenia Slnka. Tým najčastejším je čiastočné zatmenie. Ani zďaleka však nemá také čaro - z našej hviezdy totiž chýba iba malý kúsok. Takéto zatmenie podľa webu Solar-Eclipse na Slovensku najbližšie uvidíme v sobotu 29. marca 2025.

Potom tu máme prstencové zatmenie, ktoré nastáva vtedy, keď je Mesiac v čase zatmenia tak ďaleko od Zeme, že sa na oblohe javí menší ako Slnko. Tento jedinečný úkaz však z územia Slovenska uvidíme najskôr až v roku 2075, konkrétne 13. júla.

image

Zatmenie Slnka

Unsplash

Úplné zatmenie uvidia až tvoji potomkovia

Keď je potom Mesiac bližšie k Zemi a jeho zdanlivý priemer je väčší ako priemer Slnka, môžeme pozorovať úplné zatmenie Slnka. To však väčšina z nás, minimálne teda z územia našej domovskej krajiny, neuvidí. To najbližšie totiž bude až 10. júla 2135. 

Pre zaujímavosť, posledné úplné zatmenie Slnka mohli Slováci naposledy pozorovať 7. augusta 1842, nikto žijúci si ho teda nemôže pamätať. A pokiaľ ťa zaujíma, či vôbec niekedy nastane na Slovensku situácia, že jeden človek bude môcť vidieť za život dve úplné zatmenia, tak odpoveď je áno. Budú to tí, ktorí budú žiť v dátumoch 19. marec 2379 a 22. júl 2381.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. apríl 2024 23:51