Posádka programu Apollo 1.Nasa/Wikipedia
StoryEditor

Desivé slová kozmonautov z misie Apollo 1. V nahrávke bolo počuť výkriky agónie horiacich mužov

Nikola Michalkova25.09.2023., 13:00h

Existuje len málo zvukových záznamov zachytávajúcich posledné momenty pred katastrofou. Jeden záznam zachytáva posledné slová kozmonautov z misie Apollo 1.

Lajkuj Brainee.sk na

Doteraz sa krátku nahrávku nepodarilo úplne rozlúštiť, pretože je v nej počuť chrapčanie a praskanie. Podarilo sa však identifikovať ďalšie slová, ktoré kričali kozmonauti počas ohnivej tragédie. Všetko sa to odohralo počas misie Apollo 1, pričom trojčlenná posádka kvôli mnohým pochybeniam zaplatila životom.

Problémy boli už aj predtým

Tragická udalosť sa stala 27. januára 1967. Traja muži snívali o dosiahnutí hviezd, no z misie zostal napokon len popol. Gus Grissom, Ed White a Roger Chaffe boli súčasťou posádky Apollo 1. Astronauti boli umiestnení do klenutej komory, aby sa tak simuloval tlak pri štarte, uvádza sa na portáli LadBible.

image

Fiasko Rusov, do Mesiaca vyhĺbili kráter. Pozreli sme sa na úspešné aj tragické misie, ktoré ho mali skúmať

NASA nariadila, aby sa v kapsule nepoužila zvyčajná zmes kyslíka a dusíka, ale len čistá zmes kyslíka. Aj keď to bol jednoduchší variant, kyslík bol mimoriadne nebezpečný práve pre svoju vysokú horľavosť. 

S loďou už boli predtým problémy a samotný Grissom jej nedôveroval. Okrem toho obsahovala množstvo horľavých predmetov a množstvo úprav prebehlo na poslednú chvíľu. Konštrukciu považoval preto za nebezpečnú. Tesne predtým, ako sa katastrofa stala, posádku nechal vyhotoviť portrét, ktorý ju zobrazuje, ako sa skláňajú v modlitbe. Potom nastúpili do kapsuly.

Niekoľkokrát sa údajne spustil alarm, ktorý spôsobil vysoký prietok kyslíka. Následne sa ale stalo niečo, čo by nikto nečakal ani v najhoršej nočnej more. 

Slová pred katastrofou 

Kapsula začala priamo počas štartu horieť a posádka tragicky zahynula naozaj krutou smrťou. Teraz sa zvukový záznam rozšíril o ďalšie slová, ktoré sa predtým nepodarilo zachytiť. Skutočne z nich mrazí. To, čo sa dalo z nahrávky predtým rozoznať bolo, ako Chaffe kričal „oheň“ predtým, ako sa rozpútalo peklo. „V kokpite horí,“ kričal ďalej. 

Nahrávka pokračuje: „Poďme von. Horíme.“ Už toto vyznieva skutočne mrazivo a spôsobuje mnohým zimomriavky. Avšak potom prichádzajú výkriky agónie, keď mužov pohltili plamene. Predpokladalo sa, že v kokpite začalo horieť pod sedadlom. Poklop bol vzduchotesný a silno utesnený, preto ho White nedokázal otvoriť a pustiť ostatných von. 

Táto katastrofa sa zapísala do histórie NASA. Odvtedy sa prestala používať čistá zmes kyslíka a NASA sa opäť vrátila k zmesi kyslíka a dusíka. Okrem toho odstránili všetky horľavé materiály a zmenili poklop na jednodielny, aby sa mohol otvoriť za niekoľko sekúnd. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 19:07