USA varuje, že Čína sa snaží o nadvládu nad vesmírom. Taktiež si nárokuje na Mars a Mesiac.Brainee X Canva/
StoryEditor

Čína chce ovládnuť vesmír, varuje USA. Mesiac a Mars prirovnáva k Taiwanu, ktorý sa od nej odtrhol

TASR28.11.2022., 13:00h

Tlačová konferencia vystrihnutá ako zo sci-fi filmu. O vesmír, o ktorom by sa dalo povedať, že patrí všetkým a nepodlieha mocenským záujmom, sa aktuálne sporia dve krajiny. Nadvláda nad ním bude pre jednu z nich kľúčou.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínski vedci a vedkyne rýchlo napredujú v objavovaní a využívaní nových technológií pri bádaní vesmíru. Čo predstavuje riziko pre americkú nadvládu vo vesmíre, oznámila to veliteľka amerických vesmírnych síl Nina Armagnová - informáciu prináša TASR na základe správy agentúry Reuters. Vesmírne sily USA, ktoré boli založené v roku 2019 čiastočne v rámci reakcie na rastúce schopnosti Číny vo vesmírnom priemysle, sú jednou zo zložiek americkej armády.

image

Čína posledné roky zasvätila masívnemu výskumu v oblasti vesmírneho prieskumu a dohnala tak aj Rusko a USA.

Unsplash/

Peking dosiahol značný pokrok vo vývoji vojenskej vesmírnej technológie, uvádza Armangnová. Oblasti, v ktorých Čína skóruje sú satelitná komunikácia či opätovne použiteľné vesmírne lode, ktoré krajinám umožňujú rýchlo napredovať vo svojich vesmírnych programoch.

„Myslím, že je celkom možné, že by nás mohli dobehnúť a dokonca aj prekonať. Pokrok, ktorý dosiahli, bol ohromujúci, neuveriteľne rýchly“ povedala šéfka amerických vesmírnych síl na podujatí think-tanku Austrálsky inštitút pre strategickú politiku (ASPI) v Sydney.

Čína má náskok

Čo sa vesmírneho priemyslu týka, Čína dlhodovo zaostávala za lídrami v tejto oblasti niekoľko desaťročí. O to väčším prekvapením je, že všetok náskok súperov dohnala v priebehu pár rokov. Šéf čínskeho lunárneho programu Jie Pchej-ťien nedávno prirovnal Mesiac a Mars ku sporným ostrovom v Juhočínskom mori, ktoré si Peking nárokuje. To však nie je všetko, na čo je čínsky hľadáčik zameraný. Čína vyvíja aj experimentálnu technológiu zameranú na ťažbu prírodných zdrojov z asteroidov a menších planét, vysvetľuje Reuters.

„(Čína) je jedinou krajinou, ktorá má v úmysle pretvoriť medzinárodný poriadok a disponuje čoraz väčšou ekonomickou, diplomatickou, vojenskou a technologickou silou na dosiahnutie tohto cieľa,“ povedala Armagnová. Dodala, že Peking spoločne s Moskvou robili „neohľaduplné“ testy rakiet, ktoré v uplynulých rokoch vytvorili nebezpečné množstvo vesmírneho odpadu.

„Tieto trosky (rakiet) ohrozovali všetky naše systémy vo vesmíre a tieto systémy sú životne dôležité pre bezpečnostné, ekonomické a vedecké záujmy všetkých národov,“ uviedla.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:08