Spinlaunch
StoryEditor

Vesmírny startup chce skoncovať s raketami. Náklad mimo Zeme chce vystreľovať obrovským prakom

kam18.02.2022., 10:00h
Nápad funguje nielen teoreticky, ale aj prakticky. Testy ukazujú, že ak všetko pôjde podľa plánu, menšie objekty do vesmíru by sme mohli posielať 20-násobne lacnejšie, ako to robíme dnes pomocou rakiet.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudstvo sa už vyše 70 rokov pokúša raziť si cestu do vesmíru. Pomocou gigantických rakiet o veľkosti mrakodrapov sme sa spoliehali na extrémne silné palivo, ktoré nás (a prípadný materiál) dostalo na obežnú dráhu. Stále však ide o extrémne drahý spôsob, ako sa dostať na hranicu vesmíru.

Vesmírny startup SpinLaunch si povedal, že vyskúša úplne nový spôsob - vystreľovanie na orbitu pomocou gigantického  „praku”. Aj keď to znie ako šialený nápad, spoločnosť už urobila prvé kroky k tomu, aby sa stal realitou. Píše o tom portál Big Think.

Vesmírny startup chce skoncovať s raketami Spinlaunch

​Samotný problém s raketami spočíva vo fyzike. Raketová rovnica totiž hovorí, že keďže chemická energia zablokovaná v palive je to, čo je potrebné, aby sa náklad dostal do vesmíru, musíme si všetko palivo vziať so sebou a spáliť ho pri stúpaní k oblohe. Preto musia byť rakety také veľké. Metóda startupu SpinLaunch spočíva v zbavení sa zbytočného paliva.

Žiadna raketová veda

Navrhnutý stroj má názov Orbital Launch System (OLS) a ide v podstate o gigantickú centrifúgu. Obrovské rotačné rameno s priemerom 300 stôp (takmer sto metrov) je uzavreté v obrovskej vákuovej komore. V podstate to celé vyzerá ako veľká konzerva tuniaka, ktorá je postavená na bok.

​Postupným otáčaním užitočného zaťaženia (hrotu šípu) nakoniec dosiahne rýchlosť cez 2 200 metrov za sekundu popri otáčaní sa okolo odstredivky. Potom, s presným načasovaním, ktoré dokáže vypočítať jedine počítač, sa užitočné zaťaženie uvoľní a prejde cez vertikálnu trubicu, aby prefúklo vložku, ktorá udržala vákuum nedotknuté.

Nič pre ľudí

Projektil pri otáčaní využíva extrému g-silu: približne 10 000-násobok gravitačnej sily. To stačí na odtrhnutie kože a svalov z ľudskej bytosti. Znamená to, že SpinLaunch rozhodne nevstúpi do biznisu letov pre ľudskú posádku.

Následne po vystrelení bude letieť užitočné zaťaženie (náklad) smerom k okraju vesmíru. Táto energia ho dostane do výšky cez 60 kilometrov nad pevninou. To je približne bod, v ktorom rakety SpaceX zvyčajne odhodia svoj prvý stupeň rakety a zapáli druhý. SpinLaunch tak bude musieť urobiť to isté. Stačiť mu na to však bude len malá raketový pohon. Ten následne dopraví náklad na obežnú dráhu.

Vesmírny startup chce skoncovať s raketami Spinlaunch

Testy ukázali, že nápad funguje

O tom, že to startup myslí skutočne vážne, sme sa mohli presvedčiť minulý rok v októbri, kedy vytvoril model s tretinovou veľkosťou. Desaťmetrový projektil vyletel do atmosféry presne podľa plánu a všetko fungovalo. Ak by sa projekt podarilo dotiahnuť do konca, vystrelenie nákladu bude stáť približne pol milióna dolárov, čo predstavuje 20-násobne nižšie náklady ako v prípade rakiet.

Ďalšou výhodou bude kadencia. Vypustenie rakety si vyžaduje veľa príprav: od prepravy na miesto odpalu až po tankovanie. To znamená, že čas medzi spustením môže byť týždne alebo dokonca dlhšie. So SpinLaunch však možno bude možné vystreliť náklad aj niekoľkokrát za deň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:28