TASR/AP
StoryEditor

Priprav si foťák, polárnu žiaru možno uvidíš aj zo Slovenska. Kedy a odkiaľ ju budeš môcť pozorovať?

pcTASR30.10.2021., 10:30h
Všetky povinnosti odlož na neskôr, priprav sa na večernú romantiku.
Lajkuj Brainee.sk na

V niektorých častiach Slovenska a Česka by v noci na nedeľu (31.10.) malo byť možné pozorovať polárnu žiaru. TASR na to upozornil Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave s odvolaním na Národný úrad pre oceán a atmosféru.

„Žiara je dôsledkom interakcie hustého oblaku nabitých častíc so zemskou atmosférou. Oblak sa odtrhol od Slnka pri mimoriadne silnej erupcii triedy X1, ku ktorej došlo 28. októbra o 17:35 hod. Pokiaľ bude geomagnetická búrka taká silná, ako predpovedajú astronómovia, bude žiara pozorovateľná z našich končín nízko nad severným obzorom s najväčšou pravdepodobnosťou už po zotmení,“ priblížil.

Večerná romantika 

Predpoveď počasia je podľa Horálka nateraz veľmi dobrá. K dobrej viditeľnosti by malo prispieť aj to, že Mesiac vyjde až v druhej polovici noci. Pre pozorovanie je potrebné podľa jeho slov nájsť „miesto s dokonalým výhľadom na sever, nerušený svetelným znečistením“.  

Portál iMeteo.sk uvádza, že najideálnejšie podmienky na pozorovanie polárnej žiary budú zo severných regiónov a vyššie položených oblastí. Z miest a obcí ju neuvidíš, mal by si sa vybrať do Tatier, Malej či Veľkej Fatry. Všetky povinnosti odlož na neskôr, najvhodnejší čas na večernú romantiku bude v sobotu po západe Slnka.

Zelená a červená žiara 

Horálek objasnil, že polárna žiara sa obvykle vyskytuje 80 až 150 kilometrov a zriedkavo aj do výšky 400 kilometrov nad zemským povrchom. Vysvetlil, že Zem má svoj prirodzený magnetický štít, vďaka ktorému sa väčšina tohto nebezpečného žiarenia odkloní. Časť slnečného materiálu však ostáva v oblastiach okolo magnetických pólov Zeme, kde siločiary magnetického poľa Zeme a aj častice preniknú do zemskej atmosféry, informoval Horálek s tým, že tam vďaka zrážkam s atómami a molekulami vzduchu dochádza k takzvanej excitácii a ionizácii, a vyžarovaniu viditeľného svetla. Jeho odtiene zodpovedajú hodnotám vyžarovanej energie. 

Dodal, že najčastejšie sú viditeľné zelená a červená žiara, ktoré zodpovedajú excitovanému kyslíku. Modré zafarbenie žiary zodpovedá ionizovanému dusíku.

Polárnu žiaru sme nepozorovali 

Ak si na internete zbadal nádherné zábery, musíme ťa sklamať, neboli zo Slovenska. Portál iMeteo.sk informoval, že polárnu žiaru sme včera na Slovensku nepozorovali. Nádej však umiera posledná a je možné, že ju zazrieme dnes v noci.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:04