Emisie CO2 sú spôsobené ľudskou činnosťou.Pixabay
StoryEditor

Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent. Sme na dobrej ceste, no musíme urobiť viac

TASR08.12.2023., 15:00h

Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990. K poklesu emisií došlo v prípade všetkých skleníkových plynov bilancovaných na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Dôvodom poklesu je sprísňovanie národnej legislatívy, zmena štruktúry priemyslu, ako aj zmena spotrebiteľského správania. Vyplýva to zo súhrnnej správy o dosiahnutom pokroku, ktorú predložili experti zo slovenskej delegácie na svetovej klimatickej konferencii COP28 v Dubaji.

image

Už bude len horšie. Rok 2023 bude oficiálne najteplejším v histórii, do vzduchu sme vypustili aj rekordné množstvo CO2

„Z predikcií vyplýva, že Slovensko do roku 2030 dokáže znížiť emisie oxidu uhličitého o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Musí však prijať ďalšie opatrenia,” uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Priblížilo, že k dosiahnutiu cieľa výrazne prispeje koniec dotovania ťažby uhlia a výroby elektriny zo spaľovania uhlia.

Plníme medzinárodné dohody

Správa obsahuje informácie o emisnej inventúre skleníkových plynov, legislatívnom rámci Slovenska v oblasti boja so zmenou klímy, znižovaní emisií skleníkových plynov a aj projekcie emisií či trendy do roku 2050. Jej súčasťou bol podľa MŽP aj prehľad realizovaných adaptačných opatrení, projektov a rozvojovej pomoci.

image

Pracovník pije vodu (vpravo) pred začiatkom Klimatickej konferencie OSN COP 28 v Dubaji 

TASR/AP Photo/Rafiq Maqbool

SR tak na COP28 úspešne zavŕšila proces multilaterálneho hodnotenia Piatej dvojročnej správy Slovenska o plnení záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:22