Takto by vyzerali obchody bez včiel.Idnes.cz/
StoryEditor

Bez Becherovky, olejov a bavlnených nohavičiek. Takto by vyzerali obchody bez včiel

iDnes.cz16.07.2022., 14:30h

Včely sú svojím opeľovaním zodpovedné za 60 percent produkcie potravín. Bez nich by ľudia nemohli konzumovať mnoho druhov ovocia, viacero obilnín s výnimkou raže, ale neobliekli by si ani oblečenie z bavlny.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako by vyzeral obchod bez potravín, na ktorých sa podieľajú včely, predviedol v pražskej štvrti Uhříněvsi Penny Market, ktorý nechal tieto výrobky odobrať z ponuky. Výsledkom boli mnohokrát prázdne regály. Ostali v nich však napríklad pomarančové džúsy, ktoré používajú syntetické farbivá, píše portál iDNES.cz.

V predajni zostala väčšina tvrdého alkoholu, zmizla by napríklad Becherovka alebo slivovica. Ďalej aj výrobky z kávy, majonézy alebo horčice.

image

Z obchodu tak zmizli všetky výrobky, v ktorých zložení bolo niečo, čo včely opeľujú.

Idnes.cz/

„Zo začiatku som neveril tomu, aké vysoké percento výrobkov odsunieme. Tradične išlo o výrobky s medom, voskom či materskou kašičkou. Ale to, čo tam najviac chýba, je práca tých včiel. Pokiaľ majú rastliny plody a semená – musia dostať peľ z otcovskej rastliny na materskú a včela je tretím sexuálnym partnerom rastliny,“ popísal Dalibor Titěra z Výskumného ústavu včelárskeho.

Z obchodu tak zmizli všetky výrobky, v ktorých zložení bolo niečo, čo včely opeľujú. Napríklad pri makovej žemli by išlo o mak aj pšenicu. Na regáloch tak pri pečive zostal prakticky iba ražný chlieb. Podobne sa odstraňovali všetky výrobky s čokoládou alebo bylinkami.

„Nejde len o ovocie, zeleninu či produkty obsahujúce med, ale aj oleje, pečivo, korenie, cukrovinky, ochutené mliečne výrobky, džemy, džúsy, a množstvo ďalších produktov,“ popisuje prípravu akcie vedúci oddelenia kvality obchodného reťazca Petr Baudyš.

Naopak, na regáloch zostalo mäso, cudzoopelivé krmivá pre zvieratá sa do metodiky nepočítali. Pokiaľ však nešlo o mäso marinované v bylinkách, v takom prípade z obchodu zmizlo.

Podľa Titery by do istej miery mohli včely zaskočiť čmeliaky, ktoré napríklad používajú na opeľovanie niektorí českí producenti jahôd. Na rad kvetov by sa však nehodili.

image

Nočná mora, ktorú nechceš zažiť. Zákazníci otvorili balíky, museli zasahovať hasiči

Včelári dostanú viac peňazí z EÚ

Na akcii sa objavil aj minister poľnohospodárstva a vášnivý včelár Zdeněk Nekula, ktorý sa stará o 61 včelstiev. „Ako včelár si veľmi dobre uvedomujem prínos včiel pre prírodu aj ostatné druhy zvierat i rastlín. Dá sa to vyjadriť aj číslami – 84 % druhov rastlín a 76 % potravinovej výroby je závislé od opeľovania včelami,“ povedal.

image

Včely sú svojím opeľovaním zodpovedné za 60 percent produkcie potravín.

Idnes.cz/

Štát podľa neho prispieva na včelárov z národných zdrojov, vlani išlo o 104 miliónov českých korún (v prepočte okolo 4,2 miliónov eur). Sumy z EÚ by sa potom podľa neho mali do budúcna zdvojnásobiť, od budúceho roka by malo ísť o 110 miliónov českých korún (v prepočte 4,47 miliónov eur). V Česku približne 60-tisíc včelárov chová 660-tisíc včelstiev.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03