Unsplash/arlheinz_eckhardt Eckhardt
StoryEditor

Vedci ju vyhlásili za biologicky mŕtvu. Temža je dnes stále čistejšia, žijú v nej tisíce tuleňov

ČTK07.09.2021., 17:55h
V ústí rieky Temža na pobreží juhovýchodného Anglicka žije približne 2866 tuleňov kužeľozubých a 797 tuleňov obyčajných. Stovky tuleňov ležiacich na brehoch a na plážach pri ústí Temže sú podľa odborníkov dôkazom, že je rieka pretekajúca Londýnom výrazne čistejšie ako predtým.
Lajkuj Brainee.sk na

Temža pritom bola v 50. rokoch 20. storočia tak znečistená, že ju vedci vyhlásili za biologicky mŕtvu. Svoje závery zo sčítania zvierat zverejnila Londýnska zoologická spoločnosť (ZSL).

August je dobou pĺznutia, kedy tulene menia srsť a veľkú časť dňa trávia na brehu. Je to preto najlepšie obdobie pre ich sčítanie. Vedci zo ZSL sa zamerali na pobrežie medzi anglickými mestami Deal a Felixstowe. Zvieratá monitorovali pomocou lietadla a lodí, podľa počtu pozorovaných kusov a zvykov zvierat odhadli výsledok.

Podľa biológov počty tuleňov svedčia o tom, že Temža je "zásadnou ekologickou lokalitou pre tieto druhy". "Je to naozaj fantastická správa pre Temžu. Naozaj to dokazuje obnovu, akou ústie rieky prešlo. Od 50. rokov sme prešli dlhú cestu," vyjadrila radosť biologička zo ZSL Thea Coxová.

Unsplash/Sand Crain

​V Británii žije 40 percent svetovej populácie tuleňov kužeľozubých. Tuleň obyčajný je rozšírenejší, ich populácia sa odhaduje na 400 až 500-tisíc kusov na svete, asi 33-tisíc z nich žije v Británii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:49