StoryEditor

Slovensko upraví pravidlá obchodovania s tuleňmi

16.10.2012, 18:11
Autor:
TASRTASR

Slovenská republika sa prispôsobí Európskej únii (EÚ) a do svojho právneho systému preberie niektoré ustanovenia predpisov EÚ v oblasti regulácie obchodu s exemplármi voľne žijúcich živočíchov a rastlín a v oblasti pravidiel týkajúcich sa uvádzania výrobkov z tuleňov na trh. Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi, ktorá európsku smernicu implementuje.

Novelou zákona sa rozširuje pôsobnosť orgánov štátnej správy, ako aj zodpovednosť za porušovanie povinností ustanovených predpismi v oblasti obchodovania s výrobkami z tuleňov, ktoré mala Slovenská republika povinnosť implementovať do svojho právneho poriadku. Účelom zákona je predovšetkým obmedzenie nelegálneho obchodovania s ohrozenými druhmi, ktoré spravidla nespôsobuje trvalú ujmu na exemplároch.

Parlament posunul do druhého čítania aj novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov. Navrhovaný zákon reaguje na aktivity Komisie Európskych spoločenstiev voči Slovenskej republike, ktoré sa týkajú nesprávneho prevzatia smernice o používaní geneticky modifikovaných mikroorganizmov v uzavretých priestoroch. Obsahom rozporu je formulácia "organizmu" a "mikroorganizmu".

Snemovňa zároveň definitívne schválila zákon o environmentálnom overovaní a registrácii organizácií v schéme Európskej únie pre environmentálne manažérstvo a audit, ktorý preberá európsku legislatívu. Schéma EMAS je dobrovoľným nástrojom environmentálnej politiky EÚ a registrovaným organizáciám umožňuje, aby mohli zainteresovaným stranám ako napríklad zákazníkom či kompetentným orgánom preukázať, že vyhodnocujú, riadia a obmedzujú environmentálny vplyv svojich činností. Logo EMAS môžu používať ako marketingový alebo predajný nástroj. Na túto problematiku bude na Slovensku dohliadať Slovenská agentúra životného prostredia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 03:53