Vedci z univerzity v holandskom meste Wageningen pracujú na vytvorení nástroja, ktorý by dokázal zmerať vplyv klimatických zmien na extrémne poveternostné udalosti, ako sú záplavy, suchá či požiare (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Čoskoro môžu merať vplyv klimatických zmien na záplavy či požiare. Digitálny systém vyvíja táto univerzita

TASR03.08.2021., 11:03h
Cieľom monitora vplyvu klimatických zmien je zhromaždiť všetky údaje týkajúce sa takýchto udalostí do jedného digitálneho prostredia.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z univerzity v holandskom meste Wageningen pracujú na vytvorení nástroja, ktorý by dokázal zmerať vplyv klimatických zmien na extrémne poveternostné udalosti, ako sú záplavy, suchá či požiare. 

Na tlačovú správu Wageningenskej univerzity upozornil v pondelok internetový denník The Brussels Times. Extrémne výkyvy počasia môžu mať veľký sociálny a ekonomický vplyv,“ uvádza sa v tlačovej správe univerzity, podľa ktorej len škody spôsobené prudkou búrkou v Holandsku v polovici júna dosiahli okolo 37-miliónov eur. Očakáva sa, že na desiatky miliónov eur budú vyčíslené škody spôsobené prudkými záplavami z júla, ktoré v rovnakom čase postihli aj Nemecko a Belgicko.

The Brussels Times pripomenul, že v Belgicku si záplavy vyžiadali smrť najmenej 37 ľudí a škody sa stále odhadujú. Holandskí vedci z Wageningenského inštitútu pre výskum životného prostredia tvrdia, že existuje dostatok meteorologických údajov o extrémnych prejavoch počasia (koľko zrážok na danom mieste napadlo), avšak tieto klimatické údaje sa systematicky nezbierajú.

Práve to chce zmeniť monitor vplyvu klimatických zmien. „Inšpirovalo nás to k vývoju monitora klimatických vplyvov. Systematickým zberom údajov o extrémnych prejavoch počasia a ich dôsledkoch získame lepší prehľad o vplyve klimatických zmien. To môže viesť k vydaniu včasných varovaní a prispieť k tvorbe plánov na prispôsobenie sa zmenám klímy,“ opísal situáciu Rutger Dankers z uvedeného inštitútu.

Vyvíjajú digitálny monitor, ktorý zmeria vplyv klimatických zmien (ilu) Vyvíjajú digitálny monitor, ktorý zmeria vplyv klimatických zmien (ilu) unsplash.com

The Brussels Times v tom vidí zmysel aj preto, že Belgicko dostalo varovania v súvislosti s nedávnymi povodňami. Celkovo ich bolo 25, ako však ukázalo vyšetrovanie prokuratúry z mesta Liege, lokálne úrady ich podcenili a potrebné opatrenia začali prijímať až v poslednej chvíli. Monitorovací nástroj vyvíjaný na Wageningenskej univerzite by mohol mestám pomôcť zistiť, aké sú dôsledky určitých opatrení, a zároveň poskytnúť poisťovniam lepšiu predstavu o očakávaných nákladoch po vzniknutých škodách.

Univerzita tvrdí, že je potrebné prepojiť dostupné údaje s cieľom zistiť, aký je vzťah medzi prejavmi extrémneho počasia a ekonomickými a sociálnymi nákladmi, berúc do úvahy faktory, ako sú škody na budovách a zničených autách, znížené výnosy na úrode, poškodené zdravie ľudí a úmrtnosť, spôsobené živelnými pohromami. Univerzita priznáva, že spojenie všetkých týchto údajov do jedného celku predstavuje veľkú výzvu, lebo dáta musia pochádzať z rôznych zdrojov. Výskumníci preto rozbehli spoluprácu s vládou a regionálnymi samosprávami a poisťovacími spoločnosťami.

Monitor vplyvu klimatických zmien bude univerzita vyvíjať v priebehu nasledujúcich rokov. Cieľom je vytvoriť jednotný webový portál, v ktorom budú údaje prístupné všetkým záujemcom, vrátane prehľadu údajov o škodách od Holandského združenia poisťovateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:44