Austrálčanka vyzýva ľudí, aby obmedzili používanie plastov na minimum (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Hecni sa a mesiac nepoužívaj plasty. Množstvo odpadu, pred ktorým ochrániš planétu, ťa prekvapí

Radka Rosenbergová17.07.2021., 13:00h
Austrálčanka vytvorila kampaň Júl bez plastov, v ktorej vyzýva ľudí, aby celý mesiac nepoužívali umelohmotné obaly.
Lajkuj Brainee.sk na

Znečistenie plastami je dlhodobým problémom, ktorému naša planéta čelí, avšak za posledných osemnásť mesiacov sa ešte zhoršil. Do konca roku 2020 sa do našich oceánov dostala viac ako miliarda jednorazových rúšok, uvádza portál unilad

Navyše, v roku 2019 asi dvadsať percent zo 130 miliónov metrických ton plastového odpadu skončilo v našich oceánoch či na súši. Tieto alarmujúce zistenia prinútili Austrálčanku Rebeccu Prince-Ruiz, aby vytvorila kampaň s názvom Júl bez plastov. Tá sa pravidelne koná už od roku 2011 a ani tento rok nie je výnimkou. 

„Jedného dňa - v júni roku 2011, sa všetko zmenilo. Prvýkrát som navštívila recyklačné zariadenie tu v Perthe a na vlastné oči som videla všetok odpad, ktorý vyprodukujeme. Zostala som šokovaná, keď som zistila, koľko objemu odpadu dokážeme vytvoriť,“ spomína Rebecca.

„Zrazu som sledovala tú obrovskú horu odpadkov, ktorá sa predo mnou týčila. Bola som svedkom zložitého procesu jeho triedenia a spracovania. Viem, koľko peňazí musíme vynaložiť na recykláciu a okrem toho som sledovala, ako ľudia manipulujú so smeťami, ktoré som vyprodukovala aj ja,“ tvrdí. 

Rebecca to chcela okamžite zmeniť a tak nasledujúci deň požiadala kolegov v práci, aby skúsili celý mesiac nepoužívať plasty. Jej experimentu sa prekvapivo zúčastnilo až 40 ľudí. Aj keď bolo odstránenie plastov zo života ťažšie, ako si myslela, vďaka odhodlaniu a podpore svojich kolegov, ktorí sa podieľali na tejto výzve, sa jej podarilo nájsť cestu a zmeniť svoj životný štýl.

„Začala som nakupovať s textilnými taškami, prestala som piť balenú vodu - používam sklenenú fľašu. Šokovalo ma, keď som si uvedomila, koľko zbytočného plastu produkujem. Pamätám si, ako som išla do supermarketu a vyšla som takmer s prázdnymi rukami, okrem hromady banánov a húb v hnedom papierovom vrecku,“ vymenúva Rebecca.

Výzvu prijali stovky miliónov ľudí

Nikdy predtým nevenovala pozornosť napríklad plastovým slamkám, ktoré sú v podstate zbytočné, či množstvu umelohmotných igelitových vreciek v supermarketoch, ktoré sa dajú nahradiť. O niekoľko rokov neskôr sa jej podarilo vylúčiť zo svojho života zbytočné plasty. Nakupuje napríklad na miestnych farmárskych trhoch a v obchodoch, kde môže baliť potraviny do svojich nádob, ktoré sa dajú opakovane využiť. 

Asi dvadsať percent zo130 miliónov metrických ton plastového odpadu skončilo v našich oceánoch (ilu) Asi dvadsať percent zo130 miliónov metrických ton plastového odpadu skončilo v našich oceánoch (ilu) unsplash.com

Okrem toho k tejto výzve povzbudila obrovské množstvo ľudí - minulý rok sa jej zúčastnilo viac ako 300 miliónov ľudí, vďaka čomu ide o jednu z najúspešnejších environmentálnych výziev na svete. V priebehu roka dokázali jej účastníci znížiť množstvo odpadu na skládkach o 4,2 milióna ton. Ešte predtým, ako Čína v roku 2018 zaviedla zákazy dovozu odpadu, sa nám podarilo recyklovať iba deväť percent všetkých plastov, ktoré sa kedy vyrobili. Navyše sa predpokladá, že ich produkcia do roku 2050 takmer štvornásobne stúpne.

Napriek nášmu úsiliu o zneškodňovanie a recykláciu odpadu sú plasty všade - od najhlbších oceánov až po vrchol Mount Everestu. „Obávame sa vplyvu plastov na naše ľudské zdravie.  Môžu negatívne ovplyvniť napríklad správny vývoj mozgu, reprodukciu, obezitu, cukrovku či alergie,“ pokračuje Rebecca. „Teraz vieme, že musíme znížiť produkciu plastového odpadu, aby sme chránili nielen naše životné prostredie, ale aj zdravie, dodáva.

Do roku 2050 by sa mohla produkcia plastov zvýšiť až štvornásobne (ilu) Do roku 2050 by sa mohla produkcia plastov zvýšiť až štvornásobne (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:10