Odpad, recykláciaDreamstime
StoryEditor

Odvážne ekologické plány. Už o pár rokov máme recyklovať 55 percent odpadu

TASR12.06.2021., 11:08h
Rok 2025 by mal pre ekológiu na Slovensku znamenať aj to, že budeme recyklovať 55 percent komunálneho odpadu.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to z európskej smernice o odpadoch. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje tzv. úverové balíčky na vybudovanie triediacich liniek a recyklačných kapacít.

Slovensko má tiež do roku 2025 podľa smernice zrecyklovať aspoň 65 percent hmotnosti odpadov z obalov. Smernica kladie aj ciele pre recykláciu obalov z konkrétnych materiálov. Minimálne ciele recyklácie sú 50 percent pre plast, 25 percent pre drevo, 70 percent pre železné kovy a 50 percent pre hliník. Ďalej sa má zrecyklovať 70 percent obalov zo skla a 75 percent obalov z papiera a lepenky. Zrecyklovať by sa podľa ministerstva životného prostredia malo aspoň 70 percent hmotnosti všetkých odpadov z obalov do roku 2030.

​MŽP v súvislosti s naplnením cieľa recyklácie pripravilo Program odpadového hospodárstva na roky 2021 až 2025. Počíta v ňom s podporou technológií na triedenie a recyklovanie odpadov. Rezort tiež prostredníctvom Environmentálneho fondu pripravuje tzv. úverové balíčky na vybudovanie triediacich liniek a recyklačných kapacít. „Ide najmä o triediace linky, ktoré dokážu celý proces triedenia odpadu optimalizovať a budú do budúcnosti šetriť náklady výrobcov. Oproti ručnému triedeniu ide o efektívnejší systém triedenia odpadov,“ uviedlo pre TASR tlačové oddelenie MŽP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:50