Unsplash/Lomig
StoryEditor

Ďalší pohon pre klimatickú zmenu. Metán dosahuje nové maximá a stúpa najrýchlejšou zaznamenanou rýchlosťou

Miroslav Kamody12.04.2022., 08:00h
Klimatická zmena sa deje práve teraz. Všetko ukazuje, že nerobíme dostatok a zistenie ohľadne rekordných hodnôt metánu v atmosfére tomu rozhodne nepomáha.
Lajkuj Brainee.sk na

Len pred pár dňami prišla OSN so závažnou správou, že ľudstvo absolútne nesmeruje k dodržaniu klimatických cieľov. Reálne dokonca hrozí, že Zem sa stane neobývateľnou. Aj napriek varovaniam stále neprichádza dostatočná reakcia.

Aby toho nebolo málo, tak množstvo metánu v atmosfére vyskočilo na historické maximá a podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) sa zvyšuje najrýchlejším zaznamenaným tempom. Informuje o tom portál NBC News.

Hnacia sila zmeny klímy

Skleníkový plyn, ktorý je druhým najväčším prispievateľom k otepľovaniu Zeme, je účinnejší ako oxid uhličitý a označuje sa za primárnu hnaciu silu klimatickej zmeny. Zároveň sa však rozkladá oveľa rýchlejšie, čím sú jeho dopady krátkodobejšie.

Skládka Unsplash/Katie Rodriguez

​Niektorí odborníci tvrdia, že obmedzenie emisií metánu by mohlo byť jedným z najjednoduchších a najefektívnejších okamžitých opatrení na spomalenie zmeny klímy.

Úroveň atmosférického metánu vzrástla v roku 2021 o 17 častí na miliardu, uviedla NOAA vo štvrtkovej tlačovej správe. Celkové úrovne atmosférického metánu sú o 162 percent vyššie ako predindustriálne úrovne a asi o 15 percent vyššie ako pred niekoľkými desaťročiami.

Oxid uhličitý v atmosfére zostáva primárnou a dlhodobou hybnou silou klimatických zmien. Jeho úrovne naďalej rastú a dosahujú nové maximá, uviedla agentúra. Znižovanie znečistenia metánom sa nedávno stalo stredobodom pozornosti medzinárodných rokovaní o klíme.

Horší ako oxid uhličitý

Aj keď je metán krátkodobým hnacím motorom zmeny klímy, môže mať výrazný účinok, pretože absorbuje oveľa viac tepla a energie ako oxid uhličitý. „Naše údaje ukazujú, že globálne emisie sa naďalej pohybujú nesprávnym smerom a rýchlym tempom,“ uviedol správca NOAA Rick Spinrad v tlačovej správe.

„Zníženie emisií metánu je dôležitým nástrojom, ktorý môžeme práve teraz použiť na zmiernenie dopadov klimatických zmien v blízkej budúcnosti a zníženie rýchlosti otepľovania.“ Najnovšia analýza Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy odhadla, že potenciálny príspevok metánu ku globálnemu otepľovaniu je viac ako 81-krát väčší ako ekvivalentné množstvo oxidu uhličitého za predpokladu, že sa dopady merajú v horizonte 20 rokov.

Podľa najnovšej správy IPCC tvoril metán v roku 2019 približne 18 percent všetkých emisií skleníkových plynov. Metán má na svete veľmi veľa zdrojov. Je to primárna zložka zemného plynu, vedľajší produkt chovu dobytka, ako sú kravy, a plyn, ktorý sa uvoľňuje pri rozklade organickej hmoty v mokradiach.

Kravy Unsplash/Megumi Nachev

Dobré aj zlé správy

Jae Edmonds, hlavný vedec v Spoločnom inštitúte pre výskum globálnej zmeny Pacific Northwest National Laboratory a prispievateľ do nedávnej správy IPCC uviedol, že metán predstavuje výzvu a zároveň príležitosť na ľahký pokrok smerom k tomu, aby sme klimatickú zmenu dostali pod kontrolu.

„Sú to dobré aj zlé správy. Jeho ľudské zdroje sú dosť rôznorodé, mnohé z nich je pomerne jednoduché riešiť,“ povedal Edmonds v rozhovore o najnovších zisteniach IPCC.

​Zachytávanie metánu produkovaného na skládkach, konzumácia menšieho množstva mäsa z prežúvavcov, zmena spôsobu výživy dobytka a „sprísnenie“ výroby a prepravy zemného plynu by mohlo znamenať značný rozdiel v globálnom otepľovaní znížením emisií metánu.

IPCC odhaduje, že asi 6 percent globálnych emisií metánu predstavujú také, ktoré unikli počas výroby a prepravy fosílnych palív. V novembri americký prezident Joe Biden oznámil nové environmentálne predpisy, ktorých cieľom je obmedziť metán produkovaný pri výrobe fosílnych palív.

Na Slovensku zase vo februári poslanec Národnej rady Tomáš Valášek podal do parlamentu návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 21:50