Unsplash/Johannes Plenio
StoryEditor

Klimatická zmena prináša ďalšie problémy. Rieky na oblohe spôsobia katastrofu biblických rozmerov

kam24.01.2022., 16:00h
Aj keď sa štúdia zamerala hlavne na Áziu, vedci tvrdia, že ak sa ich predpovede naplnia, katastrofické záplavy sa nevyhnú ani Severnej Amerike a Európe.
Lajkuj Brainee.sk na

Vieme, že klimatická kríza má už teraz hlboký vplyv na globálne poveternostné systémy, mení teploty, zrážky či vzorce vetra. Nová štúdia predpovedá pravdepodobné katastrofické záplavy v horských častiach, najmä východnej Ázie. Informuje o tom portál ScienceAlert.

Vedci predpovedajú, že masívny prívalový dážď prinesú atmosférické rieky. Tieto úzke koridory koncentrovanej vlhkosti môžu rýchlo spôsobiť záplavy, keď narazia na bariéru, akou je napríklad pohorie, čím sa v krátkom čase uvoľní obrovské množstvo vody.

Za všetko môže otepľovanie

Podľa modelov výskumníkov budú zrážky vo východnej Ázii v nasledujúcich desaťročiach častejšie a závažnejšie, pretože vzduchom sa bude prepravovať viac vody a na zem pristane viac zrážok. Za všetko pritom môže otepľovanie planéty.

Mraky nad pohorím Unsplash/Kevin Noble

„Zistili sme, že transport vodnej pary súvisiaci s riekami a zrážky sa zintenzívňujú nad južnými a západnými svahmi hôr nad východnou Áziou v teplejšom podnebí,” píšu vedci vo svojom publikovanom článku. „Atmosférické rieky prinesú v dôsledku globálneho otepľovania bezprecedentné extrémne zrážky nad východnou Áziou.”

Vo všeobecnosti atmosférické rieky zachytávajú vlhkosť z teplejších oblastí a ukladajú ju nad chladnejšie oblasti. Ich pohyby sú riadené zmenami vetra a teploty – presne tými zmenami, ktoré môže spôsobiť zmena klímy.

Pokiaľ ide o regióny ako Japonsko, Taiwan, severovýchodná Čína a Kórejský polostrov, zrážky by mohli dosiahnuť rekordné úrovne, uvádza štúdia. Najviac dažďa dopadne na juhozápadné svahy japonských Álp.

Presné údaje

Na dosiahnutie svojich záverov vedci vykonali simulácie založené na meteorologických údajoch zozbieraných od roku 1951 do roku 2010, pričom tieto údaje modelovali do roku 2090 a predpokladali zvýšenie teploty v súlade s extrémnejšími scenármi zmeny klímy.

„Použili sme simulácie globálneho modelu atmosférickej cirkulácie s vysokým rozlíšením, ako aj simulácie zmenšenia regionálneho klimatického modelu,” hovorí environmentálny vedec Yoichi Kamae z University of Tsukuba v Japonsku.

Následky povodne Unsplash/NOAA

​Prebehlo veľa predchádzajúcich výskumov týchto atmosférických riek, ale stále nie je úplne jasné, ako sa tieto pásy vlhkosti zmenia spolu s klímou - najmä preto, že ich správanie je určené topologickými vlastnosťami, ako aj pohybmi teplejšieho a chladnejšieho vzduchu.

Pre niekoho výhoda, pre iných katastrofa

Pre niektoré regióny budú zvýšené zrážky prínosom, pre ostatných môžu extrémne poveternostné podmienky spôsobiť nebezpečné a život ohrozujúce záplavy. Toto je len posledná súvislosť medzi klimatickými zmenami a zvyšujúcou sa frekvenciou extrémnych poveternostných udalostí.

​Vedci tvrdia, že modelovanie by sa mohlo vzťahovať aj na iné oblasti, kde by sa mohli vyvíjať atmosférické rieky. Aj keď zostáva veľa neistoty, z tejto a iných štúdií sa zdá pravdepodobné, že určité časti zemegule zaznamenajú v nadchádzajúcich desaťročiach oveľa viac zrážok.

„Naše zistenia sú pravdepodobne použiteľné aj v iných regiónoch stredných zemepisných šírok, kde interakcie medzi atmosférickými riekami a strmými horami hrajú hlavnú úlohu pri zrážkach, ako napríklad v západnej Severnej Amerike a Európe,” hovorí Kamae.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:59