Ambiciózny plán automobiliek. Luxusné značky prestanú vyrábať autá na benzín či naftu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Autá na benzín či naftu môžu byť čoskoro minulosťou. Luxusné značky musia dodržať iniciatívu na záchranu planéty

ros13.11.2021., 09:00h
Vyzerá to tak, že autám na naftu či benzín odzvoní už o niekoľko rokov. Známe značky k tejto iniciatíve donútila práve Klimatická konferencia v Glasgowe.
Lajkuj Brainee.sk na

Svet má obrovský problém s neustálym nárastom áut na cestách. Okrem toho, že vzniká množstvo zápch, má to veľmi negatívny dopad aj na naše ovzdušie a životné prostredie. Svetoví lídri sa tak rozhodli tento problém zobrať do vlastných rúk. 

Na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe vyzvali všetkých výrobcov, aby prestali do roku 2040 vyrábať autá na naftu či benzín. Takéto automobily by mali nahradiť vodíkové vozidlá a elektromobily. Túto výzvu podpísali štáty ako Kanada, Rakúsko, Poľsko, Izrael alebo Mexiko. K nim sa pripojili aj svetoznáme automobilky ako Mercedes Benz, Ford, Jaguar alebo veľkomestá ako New York a Sao Paulo, informuje web českej televízie ČT24.

Najväčšie automobilové koncerny Volkswagen, Toyota, Renault Nissan a Huyndai podpísanie tejto dohody odmietli. Argumentujú tým, že tak neurobila ani Čína, Spojené štáty alebo Nemecko so svojím obrovským trhom. Samotná Británia má ako hostiteľská krajina oveľa vyššie ambície, než o čom hovorí deklarácia z COP26 alebo čo plánuje Európska únia.

svetoznáme automobilky ako Mercedes Benz, Ford, Jaguar podpísali významnú klimatickú dohoru (ilu) svetoznáme automobilky ako Mercedes Benz, Ford, Jaguar podpísali významnú klimatickú dohoru (ilu) unsplash.com

​Spaľovací motor bude mať úplný zákaz

Už o deväť rokov si Briti nekúpia žiadne nové vozidlo so spaľovacím motorom. Benzínové a dieselové vozidlá z autobazárov budú asi podliehať vyššej dani. Pri nových nákladných autách britská vláda plánuje zákaz od roku 2040.

Po vlne kritiky, že Boris Johnson odletel z Glasgowa do Londýna tryskáčom, sa britský premiér vrátil na konferenciu vlakom. „V Glasgowe je svet bližšie než kedykoľvek predtým tomu, aby signalizoval začiatok konca klimatickej zmeny spôsobenej ľudskou činnosťou,“ vyhlásil Johnson. Sám pritom po prvých dňoch konferencie varoval pred prílišným očakávaním.

Benzínové a dieselové vozidlá z autobazárov budú asi podliehať vyššej dani (ilu) Benzínové a dieselové vozidlá z autobazárov budú asi podliehať vyššej dani (ilu) unsplash.com

Deň pred koncom summitu vyjadril pochybnosť ohľadne možnosti dosiahnuť dohodu na obmedzenie globálneho oteplenia aj generálny tajomník OSN António Guterres. „Najhoršie by bolo dosiahnuť dohodu za každú cenu s minimálnym spoločným menovateľom, ktorý by nereagoval na obrovské výzvy, akým čelíme,“ povedal Guterres. Podľa neho je cieľom obmedziť otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia „stále na dosah, ale visí na vlásku“, pretože teplotný nárast od príchodu priemyselnej revolúcie už dosiahol 1,1 stupňa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 02:40