Môžeme si z nich brať príklad: Pozri sa na tie najekologickejšie mestá sveta (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Kedy si z nich konečne začneme brať príklad? Od týchto ekologických miest sa máme čo učiť

ros13.10.2021., 16:00h
Mnoho z nich sa snaží byť uhlíkovo netrálnymi a skutočne robia všetko pre to, aby si tento ambiciózny cieľ splnili.
Lajkuj Brainee.sk na

Kodaň

Britský denník The Telegraph označil dánske hlavné mesto za najekologickejšie. Po prvé, ľudia tu  veľmi obľubujú bicykle, navyše všetky ich autobusy prešli z nafty na elektrickú energiu. Ďalšou pozitívnou správou je, že dve tretiny ich hotelov majú ekologickú certifikáciu, čo znamená, že dodržujú najvyššie štandardy v oblasti udržateľnej energie, potravín a dizajnu.

Väčšina kodanských reštaurácií predáva potraviny vyrobené z organických surovín a majú automaty, v ktorých môžeš recyklovať materiály, pričom za ne dostaneš zálohu. Kodaň sa navyše zaviazala, že bude do roku 2025 uhlíkovo neutrálnym mestom.

Ukážka zdieľaných bicyklov v Kodani (ilu) Ukážka zdieľaných bicyklov v Kodani (ilu) commons.wikimedia.org

Zürich

Viac ako 80 percent elektrickej energie švajčiarskeho mesta pochádza z obnoviteľných zdrojov, navyše obyvatelia dokážu recyklovať viac ako 40 percent celkového mestského odpadu, uvádza portál The Sustainable Living Guide

Okrem toho, viac ako 70 percent hotelov v Zürichu má certifikát o trvalej udržateľnosti. Podobne, ako v Kodani, tu tiež funguje bezplatné zapožičiavanie bicyklov, ktoré využíva veľké množstvo obyvateľov. 

Bristol

Bristol sa stal prvým britským mestom, ktoré označili za Európske zelené mesto. Ide o prestížnu cenu, tá sa udeľuje mestám za ich snahu čo najlepšie reagovať na klimatické výzvy. Navyše je Bristol tým najekologickejším mestom v Británii. Môže za to najmä fakt, že má veľmi čistý vzduch a stále tu rastie počet cyklistov na cestách.

Podľa nedávneho prieskumu sa zistilo, že obyvatelia tu recyklujú alebo kompostujú 47 percent odpadu z domácností. Ročne spotrebujú aj menej ako 3 000 kWh plynu. To všetko robí z Bristolu skvelé udržateľné miesto.

V meste stále rastie počet cyklistov na cestách (ilu) V meste stále rastie počet cyklistov na cestách (ilu) commons.wikimedia.org

Londýn

Hlavné mesto Anglicka má viac ako 3-tisíc zelených plôch a parkov, čo tvorí asi 40 percent jeho rozlohy. Podľa indexu IESE Cities in Motion Index 2020 Londýn zaradili medzi najviac udržateľné mestá. Okrem toho sa čoraz väčšmi snaží znižovať množstvo vyprodukovaných emisií. 

Do roku 2050 chcú ich spotrebu znížiť na nulu. Robia pre to naozaj rôzne opatrenia, napríklad kupujú dieselové či elektrické hybridné autobusy. Navyše, Londýnčania dúfajú, že do roku 2037 bude všetkých ich takmer desať tisíc autobusov produkovať nulové emisie.

Hyde Park, jeden z najväčších parkov v centre Londýna (ilu) Hyde Park, jeden z najväčších parkov v centre Londýna (ilu) commons.wikimedia.org

San Francisco

San Francisco je jedno z najprogresívnejších, najtolerantnejších a najekologickejších miest na západnom pobreží a je skvelým príkladom pre zvyšok Ameriky. Tak napríklad, asi 77 percent všetkého odpadu sa tu recykluje, okrem toho ide o prvé americké mesto, ktoré zakázalo používanie plastov. V roku 2011 bolo mesto vyhlásené za najzelenšie v Severnej Amerike.

Okrem toho sa môže pochváliť tým, že viac asi 13,8 percent z každých 10-tisíc domácností využíva ako zdroj energie práve tú slnečnú, čo predstavuje asi dvojnásobok priemeru v USA. Napokon, San Francisco je jedným z miest, kde je najmenej áut v Amerike. Išlo vôbec o prvé mesto v USA, ktoré zakázalo plastové fľaše s vodou, okrem toho sú tiež priekopníkmi v ochrane vody.

Ulica Lombard Street v San Franciscu (ilu) Ulica Lombard Street v San Franciscu (ilu) unsplash.com

Paríž

Práve v hlavnom meste Francúzska bola navrhnutá medzinárodná zmluva o zmene stavu klímy, Parížska dohoda, ktorej cieľom je obmedziť emisie skleníkových plynov. Možno aj to je dôkazom toho, že Paríž sa snaží ísť ruka v ruke s udržateľnosťou. 

Za desať rokov od roku 2004 do roku 2014 mesto zaznamenalo 9,2 percentný pokles emisií skleníkových plynov. Okrem toho vytvára ďalšie iniciatívy, ktoré podporujú udržateľnú mobilitu a pomáhajú vytvárať ekologickejšie mesto. Ďalej plánujú pokryť stromami asi 50 percent celkovej svojej plochy do roku 2030.

Ako uvádza portál Time Out, od roku 2024 tu chcú zakázať všetky autá na naftu a do roku 2030 aj tie na benzín. Aj napriek protestom na svojom záväzku stále trvajú. Minulý rok tu pribudlo viac cyklotrás, navyše zakázali používanie automobilov na ulici Rue de Rivoli. Ak sa im podarí dodržiavať tieto iniciatívy, mohli by byť všetky prvé štyri mestské časti (ktoré tvoria približne sedem percent Paríža) už budúci rok kompletne bez áut.   

Reykjavík

Island je jednou z najčistejších krajín sveta. Jeho hlavné mesto má v uliciach vodíkové autobusy a všetko jeho teplo a elektrina pochádzajú z obnoviteľných geotermálnych a vodných zdrojov, rovnako ako v ďalších mestách krajiny, uvádza portál Bioenergy Consult.

Ďalej si stanovili skutočne ambiciózne ciele. Do roku 2040 sa chcú úplne oslobodiť od fosílnych palív a stať sa úplne uhlíkovo neutrálnym mestom, uvádza portál Meet In Reykjavik. Celkovo na Islande sa tiež nachádzajú geotermálne vrty, ktoré pomáhajú napájať mesto. Geotermálna energia premení vodu na paru, ktorá sa potom používa pri výrobe elektriny.

Reykjavík je veľmi čisté mesto (ilu) Reykjavík je veľmi čisté mesto (ilu) commons.wikimedia.org

Singapur

Nie nadarmo sa označuje za najzelenšie mesto Ázie. Nachádza sa tu tiež najväčšia vertikálna záhrada na svete zvaná Tree House Condominium v Bukit Timah. Okrem toho má mesto veľmi ambiciózne ciele v oblasti ekológie, do roku 2030 chce produkovať nulové emisie, uvádza portál Greenplan.

Navyše tu vysadili obrovské množstvo stromov, pričom asi 40 percent vody pochádza už z tej použitej, ktorú vyčistili. Vďaka mnohým inováciám sa toto mesto určite stane lídrom v oblasti udržateľnosti na ďalšie roky.

Helsinki

Fínske hlavné mesto kladie dôraz na dôkladné recyklovanie odpadu. Podobne ako v Kodani či Amsterdame, využíva veľa obyvateľov na presuny práve bicykel, vďaka čomu znižujú množstvo znečistenia ovzdušia. 

Helsinky vynakladajú asi najviac úsilia, aby si Fínsko splnilo sľub, že do roku 2035 bude uhlíkovo neutrálnou krajinou. Emisie znižujú napríklad zachovaním funkčnosti verejnej dopravy či postavením viacerých cyklistických chodníkov. Obyvatelia tu robia všetko pre to, aby znížili čoraz väčšiu tvorbu zbytočného odpadu.

Mnohé mestské knižnice tu napríklad ponúkajú zdieľané zariadenia pre 3D tlač či požičiavajú okrem kníh množstvo nástrojov a príslušenstva do domácností - od vŕtačiek po rôzne spoločenské hry, ktoré si jednoducho požičiaš a vrátiš, uvádza portál My Helsinki. Na jar tu navyše organizujú rôzne blšie trhy, kde sa vymieňa všetko možné.

Veľa obyvateľov v Helsinkách využíva ako dopravu práve bicykel (ilu) Veľa obyvateľov v Helsinkách využíva ako dopravu práve bicykel (ilu) unsplash.com

Amsterdam

Mesto už dlhé roky pracuje na svojich udržateľných plánoch. Už roky tu využívajú cyklistickú dopravu, keďže sa tu nachádza asi 770 kilometrov dlhých cyklotrás, píše portál Statista. Veľmi pozitívnou správou je to, že koronavírusová pandémia spôsobila nárast predaja bicyklov o 50 percent. 

Mesto však tiež urobilo veľa pre popularizáciu elektrických vozidiel a majitelia môžu svoje autá nabíjať v jednom z 300 nabíjacích portov. Navyše, mnohí obyvatelia si pestujú aj vlastné plodiny, takže nenakupujú množstvo balených potravín a čoraz viac využívajú vlastné solárne panely ako zdroje energie.  

Amsterdam je tiež známe ako mesto bicyklov (ilu) Amsterdam je tiež známe ako mesto bicyklov (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:11