Chorváti sa prehupli rovno do novembra (ilu)facebook.com/HR Vrijeme
StoryEditor

V dôsledku klimatických zmien sa dočkali prvého snehu. Chorvátom nasnežilo

ros11.10.2021., 11:00h
Klimatické zmeny ukazujú svoju silu už aj v Chorvátsku, kde pred niekoľkými dňami nasnežilo.
Lajkuj Brainee.sk na

Počasie v Chorvátsku je na tamojšie pomery mimoriadne chladné. Ako uvádza portál Imeteo, akoby sa obyvatelia prehupli rovno do novembra. Nízke teploty prevládajú od Istrie až po Dubrovník, pričom v horských oblastiach je ešte o čosi chladnejšie. Tu dokonca aj nasnežilo.

Ovplyvňuje ho najmä stredomorský cyklón, ktorý v Taliansku aj na Balkáne spôsobuje dažde či búrky. Na Jadrane je veľmi studený vzduch. V Chorvátsku navyše nasnežilo aj v oblastiach, kde sneh momentálne nečakali. Hranica sneženia sa pohybovala už od nadmorskej výšky 1000 m.n.m. Aj Gorski Kotar sa dočkal prvého snehu. Ide o najskoršie sneženie za uplynulé roky,“ uvádza na svojej webovej stránke portál Imeteo.

Na horách však panovali ešte nižšie teploty. Na najvyššom vrchole Chorvátska namerali len -3 stupne celzia. Chladné počasie meteorológovia očakávajú aj nasledujúce dni.

Snežilo už na viacerých miestach

Ani Alpy sa nevyhli snehovej nádielke. Už v stredu tu panoval rozpadajúci sa studený front spolu s tlakovou nížou nad Alpami, ktorá ku nám prináša zrážky a ochladenie, pričom dva dni predtým bolo v Rakúsku ešte 26 stupňov, uvádza portál Imeteo.

„Najprv nasnežilo nad 2000 metrov nad morom, ale do dnešného rána sa hranica sneženia posunula na 1500 m. Spadlo aj 20 centimetrov čerstvého snehu.“

Pred niekoľkými dňami poriadna zima prekvapila aj našich susedov. V Čechách mali v sobotu vôbec najstudenšiu noc od začiatku mája. V dvoch metroch mrzlo, v údoliach namerali až mínus tri stupne, uvádza český portál ČT24.

„Od utorka tiež občas zaprší. A s prílivom studeného vzduchu klesne hranica sneženia postupne na 900 metrov. Na horách sa tak v tejto sezóne po prvýkrát dočkajú snehových vločiek. Zatiaľ to ale vyzerá, že snehu moc nenapadne a navyše v ďalších dňoch zase roztopí,“ uvádza portál ČT24.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 22:49