Lekári zostali v úžaseNational Cancer Institute/Unsplash
StoryEditor

Lekári objavili muža, ktorý mal až tri pohlavné údy. Ide len o druhý takýto prípad na celom svete

Miroslav Kamody18.10.2024., 12:00h

Vedci špekulujú, či muž vôbec o genetickej mutácii vôbec vedel. Anomáliu totiž objavili až po jeho smrti.

Lajkuj Brainee.sk na

Genitálie zosnulého muža sa ukázali ako medicínsky zázrak. V nedávnej kazuistike (súhrne klinických pozorovaní) lekári z Veľkej Británie opisujú zistenie, že muž mal tri penisy – neuveriteľne zriedkavý stav.

Ako píše portál Gizmondo, je úžasné, že tento muž možno nikdy nevedel o svojej jedinečnej anatómii, pretože objav sa uskutočnil až potom, čo bolo jeho telo darované vede a jeho vonkajšie genitálie vyzerali úplne normálne.

Tento stav je známy ako triphallia. Lekári ho pred štyrmi rokmi prvýkrát zdokumentovali u človeka, u trojmesačného chlapca z Iraku. Táto najnovšia správa, publikovaná začiatkom tohto mesiaca v Journal of Medical Case Reports, je druhým zaznamenaným prípadom triphallie a prvým zisteným u dospelého muža.

image

Vedci zistili, že v mozgoch máme obrovské množstvo mikroplastov. Je nevyhnutné vyhlásiť globálny núdzový stav, varujú

Dva boli kompletné

Podľa správy bol muž beloch, vysoký asi 182 centimetrov, strednej až veľkej postavy a v čase úmrtia mal 78 rokov. Jeho mužský pohlavný orgán vyzeral na prvý pohľad úplne obyčajne. Ale akonáhle vedci pitvali jeho mŕtvolu, zistili, že má vnútorne dva iné, odlišné penisy.

Ďalší výskum odhalil, že jeho močová trubica prechádzala cez primárny aj sekundárny penis. Jeho druhý penis, hoci bol menší ako prvý, tiež stále obsahoval tri hlavné tkanivá penisu: corpus cavernosum, corpus spongiosum a glans. Tretí penis, ktorý sa nachádzal hneď za druhým, nemal spojenie s močovou rúrou spolu s akýmkoľvek corpus spongiosum.

Len pre prípad, že by ťa to zaujímalo – mužov primárny penis meral okolo 7,5 centimetra na dĺžku, aj keď údaj je očividne bez typického posilnenia života a erekcie. Jeho sekundárny aj terciárny penis boli dlhé necelé štyri centimetre.

Genetická mutácia

„Táto kazuistika, založená na rozsiahlom prehľade literatúry, opisuje náhodný objav počas pitvy mŕtvoly druhého hláseného ľudského prípadu triphallie, ktorý je zreteľne morfologicky odlišný od predchádzajúceho prípadu,” napísali vedci.

image

Lekári zostali v úžase

National Cancer Institute/Unsplash

Osoba, ktorá žila s extra orgánmi vo všeobecnosti nie je neslýchaná, hoci väčšina prípadov zahŕňa len duplikát. Predpokladá sa, že mnohopočetné penisy sú typicky spôsobené genetickými mutáciami, ktoré ovplyvňujú expresiu androgénnych receptorov v ranom štádiu vývoja.

Keďže penis sa vyvíja z tkaniva známeho ako genitálny tuberkul, mužove mutácie mohli spôsobiť až jeho strojnásobenie, tvrdia vedci. Na základe ich analýzy sa jeho močová trubica v skutočnosti najprv vyvinula zo sekundárneho penisu, ale potom zmenila smer a namiesto toho sa vyvinula cez jeho primárny penis.

image

Mladí lekári prehovorili o svojich prvých službách: Bolo to drastické, štúdium nás na realitu vôbec nepripravilo

Neznáma identita

Kvôli miestnym zákonom o darovaní mŕtvol vedci nepoznajú identitu muža a ani jeho zdravotnú anamnézu, takže o tom, ako ho jeho stav mohol ovplyvniť v živote, veľa nevedia. Napríklad kvôli absencii akejkoľvek vonkajšej zvláštnosti je určite možné, že muž a jeho partneri žili bez toho, aby mali podozrenie, že niečo nie je v poriadku.

Je však známe, že viaceré penisy môžu často spôsobiť problémy, ako je obštrukcia močovodu alebo erektilná dysfunkcia. Vedci zistili, že muž v určitom okamihu podstúpil opravu slabín, čo je postup, ktorý bežne zahŕňa použitie katétra.

image

Neplodnosť spôsobuje aj táto jednoducho prenosná choroba. Príznaky sú podobné u žien aj u mužov

A vzhľadom na skrútenú močovú trubicu tohto muža je pravdepodobné, že každý takýto pokus prejsť cez ňu katéterom by bol náročný, čo mohlo viesť k odhaleniu jeho stavu. Je tiež možné, že jeho extra penisy mohli spôsobiť bolesť počas sexu, ak by boli schopné stoporiť sa.

Napriek tomu výskumníci tiež špekulujú, že ak bol jeho „defekt zaznamenaný počas jeho života, mohol byť jednoducho ponechaný nedotknutý kvôli zjavnému nedostatku symptómov a jeho benígnej povahe“. Viac sa však už o jeho živote zrejme nikdy nedozvieme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. október 2024 09:02