Mayská kultúraWikipedia, Unsplash
StoryEditor

Archeológovia zostali v nemom úžase. V Mexiku objavili podzemnú mayskú štruktúru, ktorá bola pred svetom ukrytá 1 400 rokov

Miroslav Kamody22.07.2024., 11:00h

Všetko napovedá tomu, že miesto malo výnimočné postavenie. Dokazovať to má ihrisko rituálnej loptovej hry.

Lajkuj Brainee.sk na

Vývoj v archeológii naďalej pomáha približovať starovekú históriu a učí nás o tom, ako na našej planéte žili rané civilizácie. Ako píše portál Indy100, v Mexiku archeológovia teraz objavili pozostatky tajomnej mayskej podzemnej stavby.

Nachádza sa v Campeche pod mayským ihriskom. K fascinujúcemu objavu došlo, keď experti hĺbili priestor plochy, ktoré bolo zrejme priestorom na hranie rituálnej loptovej hry, ktorú hrali Mayovia a iné mezoamerické kultúry.

image

V Južnej Amerike objavili dôkazy o stratenej civilizácii. Tisícročné maľby odkryli staroveké tajomstvá

Výnimočné miesto

Ivan Šprajc, archeológ Inštitútu antropologických a priestorových štúdií v Slovinsku a riaditeľ výskumu, vysvetlil: „Našli sme časti staršej budovy, ktorá mala maľované steny, ale až ďalšie vykopávky môžu odhaliť tvar tejto základnej budovy a aj to, čo bola jej funkcia.”

Budova má maľované steny a je považovaná za dôležitú stavbu z hľadiska mayskej kultúry. Šprajc pre Live Science povedal, že je to „očividne veľmi dôležitá štruktúra, pretože loptové ihriská sa bežne nachádzajú iba vo veľkých mayských lokalitách, ktoré boli centrami regionálnej politickej organizácie“.

Nové technológie

Podľa mexického Národného inštitútu pre antropológiu a históriu sa odhaduje, že stavba pochádza z rokov 200-600 nášho letopočtu. Expertom sa podarilo preskúmať rozsiahle oblasti Mayskej nížiny pomocou laserovej technológie nazývanej „lidar“, ktorá im umožňuje mapovať doteraz nepreskúmané oblasti z lietadla.

Šprajc vysvetlil: „Našli sme niekoľko starých mayských osád so zvyškami obytných budov a chrámových pyramíd.” Vďaka tejto technológii tím objavil aj artefakty, ktoré sa našli na vrchole mayskej pyramídy. Patria sem keramické nádoby, keramická zvieracia noha a nôž či hrot oštepu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:41