LiekTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Tento liek môže čoskoro zmeniť všetko. Prvé testy ukázali, že predlžuje život a zároveň pomáha vyzerať mladistvo

Miroslav Kamody22.07.2024., 09:30h

Ak sa testy na ľuďoch ukážu rovnako sľubné ako na myšiach, budeme tu mať liek, ktorý bude chcieť úplne každý.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci sa so svetom podelili o vzrušujúce novinky. Ako píše portál Futurism, laboratórnym myšiam podali v novej štúdii experimentálny liek, ktorý z nich urobil „babičky supermodelky“. Zvieratá totiž vyzerali stále mlado, a to aj keď prekonali očakávanú dĺžku života.

Ako uvádza BBC, liek čistí proteín známy ako interleukín-11. Ten v ranom vývoji pomáha budovať naše kosti, ale neskôr v živote spôsobuje zápaly, ktoré spúšťajú väčšinu chorôb starnutia. Testy toho lieku u myší však mali zaujímavý úspech.

image

Ako často chodíš na veľkú potrebu? Vedci zistili, že počet návštev toalety hovorí veľa o tvojom celkovom zdraví

Priaznivé výsledky

Výskumníci, ktorí svoje zistenia publikovali v magazíne Nature, zistili, že po podaní lieku, ktorý čistí interleukín-11, myši schudli, mali zdravšiu srsť a výrazne nižšiu úroveň rakoviny ako ich náprotivky v rovnakom veku. Liek tiež predĺžil strednú dĺžku života samcov o 22,4 percenta a samíc o 25 percent.

Odborníci teraz pracujú na tom, aby zistili, či by sa rovnaké výsledky dali dosiahnuť aj u ľudí. V súčasnosti sa liek, ktorý obsahuje vyrobenú protilátku zameranú na interleukín-11, testuje aj na ľudských pacientoch s pľúcnou fibrózou, ktorá spôsobuje ťažkosti s dýchaním v dôsledku zjazvenia pľúc.

image

Liek

Shutterstock

Hoci pokusy na ľuďoch ešte nie sú ukončené, výskumníci sú optimistickí, pokiaľ ide o jeho potenciál. „Tento výskum je dôležitým krokom k lepšiemu pochopeniu starnutia,” uviedla profesorka Anissa Widjaja z Duke-NUS Med School v Singapure.

Ak funguje, chcem ho aj ja

Jej kolega a spoluautor Stuart Cook bol ešte viac nadšený, keď v tlačovej správe označil možnosti, ktoré liek predstavuje, za „dráždivé“. Cook pre BBC povedal, že je z výskumu nadšený, pretože ak by to nakoniec vyvolalo podobný účinok proti starnutiu u ľudí, liek by bol „transformačný“.

image

Zároveň dodal, že ak sa preukážu jeho účinky, chce byť medzi prvými, kto si ho dá. „Je tam veľa hadieho oleja,” povedal kardiovaskulárny špecialista, „tak sa snažíme držať údajov - tie sú najsilnejšie.” Vo výsledku by sme tak raz mohli dostať liek, ktorý by predĺžil takzvané zdravé starnutie - obdobie, kedy človek starne, no stále bez vážnejších zdravotných obmedzení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. september 2024 19:40