Spánkový rozvod je čoraz populárnejšíBrainee x Canva
StoryEditor

Ľúbim ťa, ale spať spolu nebudeme. Medzi pármi je čoraz populárnejší spánkový rozvod, čo znamená?

Miroslav Kamody19.07.2024., 11:00h

Spánkový rozvod je stále bežnejší, no odborníčka tvrdí, že v jednom prípade treba skutočne vyhľadať odbornú pomoc.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí odborníci tvrdia, že takzvaný „spánkový rozvod“ s tvojou polovičkou by mohol zlepšiť váš vzťah. Ako však píše portál LadBible, používatelia internwtu nie sú s týmto názorom úplne stotožnení.

Podľa minuloročného výskumu Americkej akadémie spánkovej medicíny (AASM) sa až 29 percent obyvateľov Spojených štátov rozhodlo spať oddelene od svojich partnerov. Táto praktika dostala názov „spánkový rozvod“ a uprednostňujú ju najmä mileniáli.

image

Spíte v noci so zapnutým ventilátorom? Chyba! Tieto nepríjemnosti to môže spôsobiť, radšej ho vypnite

Mladí v trende vedú

Správa za rok 2023 bola vypracovaná po tom, čo AASM online skúmala 2 005 dospelých, pričom jedna tretina účastníkov tvrdila, že buď príležitostne, alebo sústavne spia v oddelených miestnostiach. Zaujímavé je, že takmer polovica (43 percent) mileniálov sa rozhodla spať v inej izbe, zatiaľ čo 33 percent generácie X by urobilo to isté.

V rámci baby boomerov to bolo len 22 percent. Okrem toho sa zistilo, že na pohovku alebo posteľ v hosťovskej izbe si častejšie ľahnú muži, zatiaľ čo len 25 percent opýtaných žien uviedlo, že by urobili to isté.

image

Spánkový rozvod je čoraz populárnejší

Brainee x Canva

Seema Khosla, pulmonologička a hovorkyňa AASM, hovorí o prekvapivých výsledkoch: „Vieme, že zlý spánok môže zhoršiť vašu náladu a tí, ktorí majú nedostatok spánku, sa častejšie hádajú so svojimi partnermi. Voči osobe, ktorá spôsobuje prerušenie spánku, môže existovať určitá zášť, ktorá môže negatívne ovplyvniť vzťahy.”

V tomto prípade vyhľadaj odbornú pomoc

„Dobrý nočný spánok je dôležitý pre zdravie aj šťastie, takže nie je prekvapením, že niektoré páry sa rozhodnú spať oddelene pre svoju celkovú pohodu.” Okrem toho však doktorka varovala, že ak je dôvodom spánkového rozvodu hlasité chrápanie, je dobré vyhľadať lekársku pomoc.

image

Nevieš večer zaspať? Známy lekár poukázal na päť zlozvykov, ktoré zrejme robíš aj ty a ničia ti spánok

„Ak hlasné chrápanie partnera vedie k oddeleným priestorom na spanie, mali by ste ho povzbudiť, aby sa porozprával s lekárom o obštrukčnom spánkovom apnoe,” vysvetlila. Spánkové apnoe je vážna porucha spánku, pri ktorej sa dýchanie opakovane zastavuje a začína, uvádza klinika Mayo.

Po zverejnení tejto štúdie na seba nenechali internetové reakcie dlho čakať. A zatiaľ čo niektorí hovorili, že pokiaľ by im partner*ka povedali, že majú ísť spať do inej miestnosti, považovali by to za koniec, iní argumentovali, že išlo o najlepšie rozhodnutie, aké mohli urobiť. Do ktorého tábora patríš ty? 

ANKETA
Aký máš názor na spánkový rozvod?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 23:54