VapovanieUnsplash/chiara Summer/
StoryEditor

Vedci do posledného dielka rozobrali e-cigarety a vaporizéry. Toto všetko sa v nich nachádza, sú postrach pre prírodu

Miroslav Kamody01.07.2024., 15:00h

Sú čoraz populárnejšie, no spolu s tým sa množí aj kritika odborníkov. Okrem toho, že sú škodlivé pre naše zdravie, sú postrachom aj pre prírodu.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď sa vaporizéry a elektronické cigarety prvýkrát objavili už pred 20 rokmi ako alternatíva k fajčeniu, ich aktuálny trend a používanie sú čoraz problematickejšie, píše portál The Conversation.

Vlády a regulačné orgány sa teraz snažia tento trend dobehnúť a obmedziť, prípadne dokonca úplne zastaviť (napríklad Austrália) tieto návykové a nebezpečné produkty.

„V súčasnosti prevládajú na trhu vapy na jedno použitie, ktoré sú určené pre mladších ľudí. Napriek svojej krátkej životnosti sú vaporizéry komplexné produkty, ktoré obsahujú niekoľko cenných zdrojov,” hovorí Miles Park, odborný asistent v odbore priemyselný dizajn na UNSW v Sydney.

image

Desivé zistenia vedcov. Ľudia, ktorí vapujú, majú v tele vyššie hodnoty uránu a olova

Neexistujú však žiadne praktické prostriedky na ich zber alebo recykláciu. Väčšina končí ako elektronický odpad na skládke. Niektoré sú jednoducho vyhodené na ulicu ako odpadky. Čo sa teda skutočne nachádza v ich vnútri?

Takto fungujú

Vapy môžu byť kategorizované ako opakovane použiteľné alebo jednorazové, čo je najrozšírenejšia možnosť. Opätovne použiteľné vaporizéry majú nabíjateľnú batériu a náplň alebo tekuté náplne ponúkané v neuveriteľnom výbere príchutí.

Prepracovanejšie obsahujú mikroprocesory, ktoré ponúkajú prispôsobiteľné funkcie, farebné LED diódy a dokonca aj malé farebné obrazovky.

„Jednorazové jednorazové cigarety majú vo svojej najjednoduchšej konfigurácii spoločné komponenty, ktoré sa nachádzajú vo všetkých typoch elektronických cigariet. Vapy obsahuje batériu, tlakový senzor, LED svetlo, výhrevné teleso a zásobník s e-liquidom („džúsom“),” vysvetľuje Park. Keď sa senzor aktivuje potiahnutím zariadenia, batéria dodáva energiu vyhrievaciemu prvku, ktorý odparuje alebo rozprašuje kvapalinu.

image

Rozobraný vaporizér

The Conversation/Christopher Kidall Park

Rozobranie e-cigarety

Podobne ako pri štúdiu anatómie, aj priemyselní dizajnéri systematicky rozoberajú produkt. To im umožňuje identifikovať a opísať vnútorné komponenty a ich vzťahy v rámci produktu. Môže to poskytnúť užitočné informácie o materiáloch, výrobných procesoch, montáži a technológii.

„Rovnako môže poskytnúť prehľad o opraviteľnosti, modernizácii a jednoduchosti demontáže na účely obnovy po skončení životnosti pre potenciálne cenné alebo škodlivé materiály. Získali sme náhodný výber bežne nájdených, minutých, jednorazových vapeov, aby sme ich rozobrali, identifikovali a opísali, čo je vo vnútri.”

Kryt

Jednorazové vaporizéry nie sú určené na rozoberanie. Hlavný kryt je vyrobený z hliníka a pokrytý lakom a grafikou, na koncoch uzavretý plastovými časťami. Po odstránení koncových uzáverov krytu, čo často nie je jednoduchá úloha, sa vnútorná zostava vysunie.

image

Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie

Tieto vnútorné časti sú zaklinené alebo zlepené dohromady v hlavnom kryte a svorky batérie sú prispájkované k vodičom pripojeným k tlakovému snímaču a vykurovaciemu prvku zabudovanému v nádrži na náplň.

Batéria

„Napriek tomu, že jednorazové e-cigarety nie sú dobíjateľné, všetky tie, ktoré sme rozobrali, obsahovali lítiovú batériu. Hoci sú oveľa menšie, nie sú nepodobné zväzkom batérií, ktoré sa nachádzajú vo výrobkoch, ako sú elektrické vŕtačky a elektrické vozidlá,” prezradil Park.

Tieto články majú vysokú hustotu výkonu -  dokážu uložiť veľa elektrickej energie v relatívne malom balení. To je potrebné na dodávanie periodických prívalov energie do vykurovacieho telesa. „Všetky batérie, ktoré sme testovali, si stále udržiavali náboj, ktorý by mohol napájať testovaciu žiarovku najmenej hodinu.”

image

Vapovanie

Unsplash/e-liquids Uk/

Tlakový snímač

Snímač tlaku vzduchu je polovodičové spínacie zariadenie. Nie na rozdiel od mikrofónu, ktorý premieňa vibrácie na elektrickú energiu, tlakový senzor zaznamená pokles tlaku a uzavrie elektronický spínač.

K tomu dochádza počas pôsobenia ťahania, čím sa v zariadení vytvorí čiastočné vákuum. Keď je spínač zatvorený, jednoduchý (skrat) obvod rozsvieti LED a dodáva prúd do vykurovacieho telesa.

Vyhrievacie teleso

„Vyhrievacie teleso je zapustené do uzáveru na jednom konci zásobníka e-liquidu a je pripojené ku knôtu. Keď je zariadenie aktivované, elektrický prúd ohrieva kovový pásik, ktorý odparuje časť prchavého e-liquidu.”

image

Vapovanie je horšie, ako sme si doteraz mysleli. Má devastačný vplyv na cievy a srdcové ochorenia

Nádržka na e-liquid

Jednorazové e-cigarety obsahujú absorpčný penový materiál nasýtený e-liquidom a nachádzajúci sa v plastovej tube so silikónovými koncovkami. V strede zásobníka je sací materiál, ktorý nasáva okolitý e-liquid, aby bol v kontakte s výhrevným telesom.

Samotná tekutina obsahuje celý rad zložiek, ako je propylénglykol, nikotín a arómy, pričom mnohé z nich majú neznámy vplyv na zdravie.

Určené na smetisko

Spotreba vaporizírov v posledných rokoch prudko stúpa a v súčasnosti predstavujú významný podiel alarmujúcej novej kategórie elektronického odpadu. Jednorazový elektronický odpad vedie k významnej strate cenných materiálov – najmä hliníka a lítia.

image

Vapovanie

Unsplash/karl Edwards/

„Horšie je, že keď sa do koša vyhodí jednorazová cigareta, energeticky husté lítiové batérie predstavujú nebezpečenstvo požiaru pre pracovníkov odpadového hospodárstva. Materiály v nich majú pri uvoľnení toxické účinky aj na životné prostredie,” dodáva Park.

Po zmiešaní potenciálne cenných kovov s inými materiálmi s nízkou hodnotou, ako je plast, je ťažké ich oddeliť a recyklovať. Celkovo sú e-cigarety na jedno použitie jednoznačne plytvanie zdrojmi a nebezpečenstvom pre životné prostredie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 20:14