VzťahyCanva/
StoryEditor

Je tvoj partner skutočný narcista alebo len egoista? Ak spĺňa týchto 5 znakov, nie je to dobré znamenie

Viktória Revajová19.05.2024., 14:00h

To, že tvoj partner často hovorí len osebe ešte nemusí znamenať, že má narcistickú poruchu osobnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovo narcis sa v dnešnej dobe do značnej miery nadužíva. Toto označenie si môže vyslúžiť ktokoľvek z nás. Narcistické črty má totiž do určitej miery každý. O narcistickej poruche osobnosti však možno hovoriť len vtedy, ak človek spĺňa celý rad vlastností, píše odborný časopis Verywell Mind.

image

Zlé správanie sa k čašníkom či ženy bez koníčkov. Muži sa podelili, čo im na opačnom pohlaví najviac prekáža

Nedokáže si pomôcť

Narcizmus alebo narcistická porucha osobnosti je diagnostikovateľná psychická porucha. Charakterizujú ju isté vzorce správania, ako napríklad grandiozita, nedostatok empatie a chronická potreba obdivu.

Pre laika môže byť problémom rozlíšiť skutočného narcistu od niekoho, kto prejavuje "len" povedzme zvýšené sebecké správanie. Ako teda rozoznať skutočného narcistu od niekoho, kto je len posadnutý sebou samým?

image

Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá

Narcista, hoci vie, že sa k ľuďom správa zle, si nedokáže pomôcť. Má chronický nedostatok empatie a nedokáže fungovať mimo svojho grandiózneho a nereálneho vnútorného sveta. Rovnako ako si ľudia, ktorí trpia úzkosťou nedokážu rozkázať, aby neboli úzkostliví, si narcista nemôže vybrať, že nebude narcistický. Avšak podobne ako pri úzkostnej poruche, aj narcizmus sa dá liečiť terapiou.

Podľa piateho vydania Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch musia ľudia s narcistickou poruchou osobnosti vykazovať aspoň päť z nasledujúcich znakov.

Charakteristické črty narcistickej poruchy osobnosti

  1. Zvýšený a grandiózny pocit vlastnej dôležitosti a sebadôvery (charakteristické je napríklad očakávanie, že človek bude uznaný za úspechy, ktoré v skutočnosti nedosiahol).
  2. Fantazírovanie o moci, brilancii, úspechu, kráse alebo dokonalej láske bez skutočných komplikácií vo vzťahu.
  3. Viera človeka v to, že je výnimočný. Narcista verí, že jeho genialitu dokážu oceniť len rovnako výnimoční ľudia ako on, a preto sa snaží zdržiavať v ich prítomnosti.
  4. Vyžadovanie nadmernej miery obdivu.
  5. Pocit nároku na bezpodmienečne priaznivé zaobchádzanie a splnenie všetkých jeho požiadaviek.
  6. Vykorisťovanie druhých pre svoj vlastný zisk.
  7. Absencia empatie a neschopnosť rozpoznať pocity druhých.
  8. Závistlivosť a neustále domýšľanie, že druhí mu závidia.
  9. Arogantné a povýšenecké postoje a správanie

Dva typy narcistov

Narcistická porucha osobnosti je stav duševného zdravia, pri ktorom ľudia majú neprimerane vysoký pocit vlastnej dôležitosti. Vyhľadávajú príliš veľa pozornosti a chcú, aby ich ľudia obdivovali.

Ľuďom s touto poruchou osobnosti môže chýbať schopnosť porozumieť pocitom druhých alebo sa o ne zaujímať. V skutočnosti je však prehnaná sebadôvera len maskou. Narcisti si nie sú istí svojou sebahodnotou a ľahko ich rozruší aj tá najmenšia kritika.

Závažnosť narcistickej poruchy sa vo všeobecnosti meria agresivitou - čím agresívnejšia osoba je, tým závažnejšia je jej porucha osobnosti. 

Existujú dva základné typy narcistickej poruchy osobnosti - grandiózna a zraniteľná. Pre grandióznu narcistickú poruchu je charakteristický nedostatok empatie a vykorisťovanie ľudí pre svoj vlastný prospech. U človeka s týmto typom narcizmu možno ľahko pozorovať viacero z vyššie spomenutých znakov.

Naopak zraniteľný narcista má zvyčajne nízke sebavedomie. Je bojazlivý, neistý a úzkostlivý. Tento typ narcizmu sa odhaľuje ťažšie, pretože svoju precitlivenosť starostlivo skrýva.

image

Ak čítaš veľa beletrie, máme pre teba dobré správy. Robí z teba lepšieho človeka, toto sa deje s tvojim mozgom

Vzťah s narcistom

Rozpoznanie rozdielu medzi skutočným narcistom a niekým, kto sa len správa nepríjemne ti môže pomôcť vo vzájomnej interakcii. Ak máš dočinenia s niekým, kto v skutočnosti nie je narcista, no jeho správanie nie je prijateľné, problém by mohla vyriešiť otvorená komunikácia.

Interakcia s človekom, ktorý má narcistickú poruchu osobnosti môže byť náročná. Dôležité je si uvedomiť, že jeho správanie nemá s tebou absolútne nič spoločné. Bez ohľadu na to, čo robíš alebo hovoríš sa bude správať narcisticky. Netreba si jeho správanie brať osobne.

image

Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť?

Ak však máš dočinenia s narcistom vo svojom osobnom živote, môže byť náročné povzniesť sa nad jeho správanie. Netreba zabúdať na to, že rovnako ako pri iných psychických poruchách môže byť účinná terapia. Ak však tvoj partner túto možnosť vylučuje a jeho správanie negatívne vplýva aj na tvoje psychické zdravie, potom je možno lepšie zvážiť možnosť rozchodu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 02:09