Na čistotu tejto veci v domácnosti zabúdameUnsplash/99.films
StoryEditor

Túto vec má doma každý z nás a je premnožená baktériami. Expertka na domácnosť varuje, nikto z nás ju nečistí pravidelne

Miroslav Kamody12.10.2023., 15:30h

Mnohí z nás na ňu zabúdajú, patrí pritom k najnechutnejším veciam, ktoré doma máme.

Lajkuj Brainee.sk na

V našich domácnostiach nájdeme množstvo vecí plných baktérií, na ktoré chtiac či nechtiac zabúdame. Ako píše portál LadBible, do tohto zoznamu zaraďujeme napríklad aj „fekálnu fontánu“, ktorá môže vytrysknúť, ak spláchneš záchod bez zatvorenia veka. Dnes však bude reč o niečom inom - o niečom, čo si nečistil pravdepodobne už omnoho dlhšie ako záchod.

Rikki Fothergill, expertka na domácnosť varovala, že je potrebné častejšie čistiť kúpeľňovú podložku či koberček, ktorý si pravdepodobne strategicky umiestnil pred vaňu alebo sprchový kút.

image

Profesionálna upratovačka Airbnb ubytovaní varuje cestovateľov: Hneď ako prídeš, skontroluj tieto tri dôležité veci

Špinavšia, ako si myslíš

Zatiaľ čo je tu na to, aby absorbovala všetky tvoje kvapky, keď vyjdeš zo sprchy a zabránila ti pošmyknúť sa na pravdepodobne pevnej dláždenej podlahe, tento koberček je stále špinavší, než si možno uvedomuješ. Fothergill povedala, že príliš veľa domácností čistia svoje rohožky len dvakrát do roka – presnejšie asi tretina – a to aj napriek tomu, že sa v nich hemžia baktérie.

Dôvodom je, že často nie je úplne vysušený, pretože je na podlahe, čo znamená, že môže zachytávať baktérie a rásť do množstva nehygienických chumáčov. Mysli na všetku tú voda za týždne a mesiace, ktorá nikdy úplne nevyschne, kým na ňu každé ráno či večer šliapu tvoje špinavé nohy.

image

Na čistotu tejto veci v domácnosti zabúdame

Unsplash/Chastity Cortijo

Živná pôda pre pleseň

Pokiaľ ide o to, ako často by si mal umývať tento koberček, Fothergill navrhuje, aby si to robili približne raz týždenne, čo je pravdepodobne oveľa častejšie, ako si to robil doteraz. Ak žiješ sám, pravdepodobne to stačí urobiť raz za dva týždne, ale čím viac sa blíži zima, tým je pravdepodobnejšie, že sa v podmáčanej látke vytvorí pleseň.

Ak máš momentálne nutkanie utekať do kúpeľne a hodiť koberec rovno do práčky, ani sa ti nečudujeme. Mysli na to, že mnohé miesta v tvojej domácnosti môžu byť živnou pôdou pre tvorenie baktérií. A preto by si na žiadnu z nich nemal zabúdať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 20:12