PizzaUnsplash/Fotos
StoryEditor

Konečne výskum, ktorý urobí radosť úplne každému. Talianski vedci zistili, aké zdravotné pozitíva prináša jedenie pizze

Miroslav Kamody23.08.2023., 11:00h

Jesť pizzu určite prináša psychologické výhody, ale nová štúdia z Talianska naznačuje, že by mohla pomôcť aj pri reumatoidnej artritíde.

Lajkuj Brainee.sk na

Kto by nemal rád pizzu? Každý si na ňu môže dať to, čo mu najviac chutí, nehovoriac o tom, že aj v prípade cesta dokážeš vytvoriť varianty, ktoré sedia nielen na tvoje alergie, ale napríklad aj fitness plán. Ako však informuje portál Futurism, toto milované talianske jedlo prináša aj ďalšie zdravotné pozitíva. 

Štúdia publikovaná v časopise  Nutrients – vedená výskumníkmi z niekoľkých talianskych miest, ako aj z Providence, Rhode Island, ktorý údajne má najväčšiu taliansku diasporickú komunitu na obyvateľa v USA – sa zdá byť prvou svojho druhu. Skúmali v nej, či pizza môže mať priaznivé účinky pre ľudí s reumatoidnou artritídou, ktorá spôsobuje bolestivé opuchy kĺbov.

image

Bývalý inžinier SpaceX založil startup s pizza robotmi a kritizuje Muska: Riešenie problémov na Zemi je dôležitejšie ako Mars

Talianska je kvalitnejšia a zdravšia

Zatiaľ čo pizza je v USA považovaná za nezdravé jedlo, spôsob, akým ju robia v Taliansku – s čerstvou mozzarellou, bazalkou, cherry paradajkami a zdravšími ingredienciami – skutočne robí tieto lahodné slané koláče výživnejšími.

V štúdii konzorcium vedcov skúmalo údaje z predchádzajúceho prieskumu o stravovacích návykoch 365 Talianov vo veku 18 a 65 rokov, ktorým bola diagnostikovaná reumatoidná artritída.

image

Pizza

Unsplash/Kelvin T

Na základe výsledkov prieskumu, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2018 až 2019, vedci zistili, že tí, ktorí jedli polovicu pizze aspoň raz týždenne, zaznamenali zníženie symptómov artritídy v porovnaní s tými, ktorí jedli pizzu iba dvakrát do mesiaca alebo menej. Je zaujímavé, že tým, ktorí majú závažnejšiu reumatoidnú artritídu, sa cítili byť v lepšej kondícii, keď jedia viac pizze.

Prínos paradajkovej omáčky je nejasný

„Tieto priaznivé účinky boli pravdepodobne spôsobené syrom mozzarella a v menšej miere olivovým olejom,” uviedli autori štúdie vo svojom texte, „aj keď sme neboli schopní posúdiť možný prínos paradajkovej omáčky.”

image

História milovanej pizze: Takto sa jedlo chudobných stalo jedným z najpopulárnejších na svete (podcast)

Aj keď je úžasné, že pizza sa dostáva z kultúrneho pohraničia a obľubuje kolegiálnych opilcov, táto štúdia má jednu do očí bijúcu medzeru: nezohľadňuje intoleranciu laktózy, ktorá pravdepodobne postihuje mnohých ľudí s reumatoidnou artritídou.

Rovnako ako pri samotnej pizzi, kontext je pravdepodobne všetkým. Je bezpečné povedať, že jesť čerstvú pizzu v neapolskom štýle bude pre vás lepšie ako, povedzme, lacný kúsok kúpený na ulici alebo v pulte rýchleho občerstvenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:59