Na Faerských ostrovoch bolo od mája pri love zabitých 500 delfínov.Twitter/seashepherd_uk/
StoryEditor

Nedali si povedať ani tento rok. Vraždenie delfínov na Faerských ostrovoch pokračuje, v krvavom kúpeli ich skončilo 500

iDnes.czČTK16.06.2023., 10:00h

Na Faerských ostrovoch bolo od mája pri love zabitých 500 delfínov.

Lajkuj Brainee.sk na

Faerské úrady aj tento rok povolili domorodcom počas letnej sezóny uloviť niekoľko stoviek guľohlavcov a delfínov v rámci takzvaného obdobia grind, informuje denník The Guardian.

Podľa tradície nazývanej grindadráp, skrátene grind, lovci obklopia guľohlavcov a delfíny širokým polkruhom rybárskych člnov a zaženú ich na breh, kde ich rybári zabíjajú nožmi. Ochrancovia zvierat proti tejto praxi už roky protestujú a označujú ju za barbarskú. „Včera (v stredu) boli dva grindy, jeden s 266 úlovkami a druhý so 180, podľa prvých správ,“ povedal hovorca faerskej vlády. Išlo o štvrtý, respektíve piaty lov v tejto sezóne.

Zábery z krvavého lovu sa každoročne objavujú na titulných stránkach svetových novín a vyvolávajú pobúrenie. Obyvatelia ostrovov, ktorí tento postup obhajujú, kritizujú zahraničné médiá a mimovládne organizácie za to, že nerešpektujú ich osobitnú kultúru, v ktorej rybolov a tradície zohrávajú hlavnú úlohu. Tvrdia tiež, že delfíny boli pre miestne obyvateľstvo po stáročia zdrojom potravy. Každoročne sa týmto spôsobom zabije približne 800 delfínov dlhoplutvých. 

Útoky aktivistov a obmedzenie vlády

Mimovládna environmentálna organizácia Sea Shepherd, ktorej sa v roku 2014 podarilo so svojimi loďami prekaziť lov, kritizovala skutočnosť, že plavidlá dánskeho námorníctva môžu počas operácie zasahovať proti ochrancom zvierat.

image

Znásilnenia a krvavé hry v aréne. Po dvoch rokoch znovu vypustili býkov do ulíc Pamplony

Faerská vláda v roku 2022 obmedzila povolený lov delfínov bielobokých na 500 kusov po tom, ako bolo rok predtým zabitých 1 400 týchto delfínov, čo vyvolalo pobúrenie aj medzi miestnymi obyvateľmi.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 07:33