Stratenú batožinu ihneď nahlás.Jeshoots/Unsplash
StoryEditor

O stratenej batožine informuj čo najskôr, neobliekaj si do lietadla šortky, radia expert a letuška

Nikola Michalkova06.01.2023., 10:00h

Si na letisku, čakáš na svoj kufor, ale ten neprichádza. Začneš sa pýtať, kde asi zmizol, možno ťa pochytí aj panika. Ak sa ti táto nepríjemnosť stane, poradíme ti, čo robiť. Okrem toho letušky varujú, že v lietadlách sa vyskytuje množstvo baktérií.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak patríš medzi ľudí, ktorým sa kufre na letisku ešte nestratili, môžeš sa považovať za šťastlivca. Sú prípady, kedy sa ľudia svojich kufrov ani nedočkajú. Ich kufor totiž nedorazil a určite mnohých chytí panika, čo si bez svojich vecí počne. 

Nároky na stratu batožiny sa v roku 2022 zvýšili o 30 percent v porovnaní s údajmi z roku 2019. Len v auguste americké letecké spoločnosti podľa správy ministerstva dopravy stratili či poškodili 254 502 tašiek, uvádza sa na portáli Yahoo.

image

Letuška prezradila, ako si cestujúci zničia zážitok z lietania. Robíš niektorú z týchto vecí aj ty?

Čo robiť, ak sa batožina stratí?

Ako úplne prvú vec, ktorú musíš urobiť, je túto udalosť čo najrýchlejšie nahlásiť. Niektoré letecké linky dovoľujú sledovať tvoju batožinu z aplikácií spoločností, čo môže byť skvelý spôsob, ako kontrolovať svoje veci počas cestovania. Ale čo sa stane, ak idete pre svoju batožinu, ale na točiacom sa páse sa neobjaví?

Expert odporúča nahlásiť chýbajúcu batožinu hneď, ako si uvedomíš, že tvoj kufor do destinácie nedorazil. 

Požiadaj o preplatenie

Keď sa prihlásiš na určitý let, poplatky za batožinu sa môžu pohybovať okolo 30 až 100 dolárov v závislosti od toho, koľko tašiek máš so sebou, akú majú hmotnosť majú a či tvoja destinácia je domáca alebo medzinárodná. Ak si zaplatil poplatok za kontrolu batožiny a letecká spoločnosť ju stratí, môžeš skúsiť požiadať o vrátenie peňazí. 

Po tom, ako podáš hlásenie, že tvoja batožina sa niekde stratila, väčšina leteckých spoločností ti po nájdení stratenú batožinu bezplatne doručí na adresu, ktorú si určíš. Ak niečo takéto nešpecifikujú, určite nezabudni požiadať o bezplatné doručenie stratených vecí. 

Tu je veľmi dôležité vedieť, že letecké spoločnosti rozlišujú medzi omeškanou batožinou, ktorá sa niekedy hovorovo nazýva ako stratená a batožinou, ktorá je stratená oficiálne. „Ak od letu uplynulo päť až štrnásť dní a batožinu stále nevidíte, väčšina leteckých spoločností ju vyhlási za stratenú. V tom momente je letecká spoločnosť povinná vrátiť poplatky za odbavenú batožinu podľa ministerstva dopravy.“

Sleduj vzniknuté výdavky na náhradné položky

Za predpokladu, že tvoja batožina obsahovala oblečenie, toaletné potreby alebo iné cennosti, uschovaj si potvrdenky o prípadných náhradách, ktoré si počas cesty zakúpiš. Letecké spoločnosti ti majú podľa ministerstva dopravy vykompenzovať „primerané, overiteľné a skutočné vedľajšie výdavky“, ktoré vzniknú počas meškania či straty tvojej batožiny. 

Skontroluj si batožinu pre prípadné poškodenie

Keď ti letecká spoločnosť pošle tvoju stratenú batožinu na adresu, skontroluj si tašku a jej obsah, či nie sú nijak poškodené. Aj napriek tomu, že existujú určité obmedzenia zodpovednosti, letecké spoločnosti by mali zodpovedať za akúkoľvek škodu, ktorá sa stane na vašej batožine či obsahu v čase, keď je v ich starostlivosti, podľa DOT. Ak je taška neopraviteľne poškodená, spoločnosti ti musia poskytnúť náhradu. 

image

Stratenú batožinu ihneď nahlás.

Jeshoots/Unsplash

Zbaľ sa múdro do príručnej batožiny

Príručná batožina, ktorú si môžeš so sebou vziať priamo do lietadla môže byť pre teba istou záchranou. Preto si do nej zbaľ nevyhnutné veci, najmä lieky či cennosti. Síce nemôžeš nikdy predpovedať, či spoločnosti stratia alebo nestratia tvoju odbavenú batožinu, môžeš aspoň minimalizovať tvoju bolesť hlavy, ktorú by ti táto strata mohla spôsobiť, tak sa uisti, že veci, ktoré súrne potrebuješ, budeš mať v príručnej batožine.

Zainvestuj do Bluetooth sledovača

Aj keď niektoré letecké spoločnosti ponúkajú ich vlastné sledovacie služby pre tvoju batožinu v ich aplikáciách, expert na cestovanie začína odporúčať vybaviť svoju batožinu vlastným Bluetooth sledovačom. Vďaka tomu môžeš svoju batožinu sledovať, dokonca aj vtedy, keď letecká spoločnosť tvrdí, že tvoju batožinu nevie nájsť. Portál The New York Times odporúča Apple AirTag pre používateľov Iphonov, a Tile Mate pre používateľov Androidu. „Tieto zariadenia možno nájsť, aj keď nie sú pripojené na internet alebo keď sú vypnuté,“ hovorí Caitlin McGarry. 

Čo nosiť či nenosiť do lietadla

Steward  na svojom TikToku vysvetľuje, aká etiketa by mala platiť v lietadle. Krátke nohavice sú podľa jej slov veľké nie. Určite si každý vyberá oblečenie do lietadla práve podľa toho, v čom sa budú cítiť najpohodlnejšie, najmä ak má pred sebou dlhý let. Niektorí ľudia si radi veci organizujú, a preto si do príručnej batožiny pribalia viacero oblečenia, aby sa pred vystúpením z lietadla mohli prezliecť. Na druhej strane sú ľudia, ktorí sa snažia let spríjemniť niečím, čo je pohodlné a zároveň aj vhodné, keď vystúpia z lietadla. Podľa letušky Cimato je jeden kúsok oblečenia, ktorému by si sa mal vyhnúť – šortky. „Nenoste alebo sa ani nesnažte nosiť šortky, keď ste v lietadle. Je to to isté, ako okno, nikdy neviete, aké bude čisté, takže ak máte nohavice, vaša pokožka sa môže stretnúť s množstvom baktérií,“ hovorí. Preto ak nechcete, aby sa vaša pokožka stretla s nevítanými baktériami, dlhé nohavice sú bezpečnejšou a vhodnejšou voľbou. Okrem toho dodáva: „Nikdy sa nedotýkajte splachovacieho tlačidla holými rukami. Úprimne povedané, je to veľmi nehygienické, takže keď splachujete, použite obrúsok alebo vreckovku, ktorá je na toalete,“ uvádza sa na portáli LadBible. 

@tommycimato #greenscreen #fyp #flightattendant #airline #aviation #travel #flights ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists

Okrem toho apeluje aj na opieranie sa o okno. „Nezaspávajte a neopierajte si hlavu o okno, nie ste jediný, kto to urobil a neviete, koľko ľudí alebo detí si utrelo ruky alebo iné veci po celom okne.“

Nepoužívaj slúchadlá, ktoré ponúkajú v lietadle

V lietadle sa zhromaždí množstvo ľudí a často sa môže objaviť aj hlučný pasažier, pred ktorým vo vzduchu niet úniku. Množstvo ľudí takúto situáciu rieši slúchadlami s hlasnou hudbou, ktorou sa pokúšajú prekričať hluk, alebo pustením si filmu. Anonymná letuška pridala príspevok, v ktorom vysvetľuje problém o vhodnosti slúchadiel, ktoré ponúkajú v lietadle. Letuška opisuje, že tieto slúchadlá síce môžu vyzerať ako nové, ale zväčša už boli používané aj predtým, len sú prebalené, aby vyzerali nepoužito. Je samozrejmé, že tento spôsob môže viesť k šíreniu nepríjemných baktérií, uvádza sa na portáli LadBible. 

Bývalý palubný sprievodca na jednom fóre napísal: „Letecké spoločnosti, ktoré poskytujú slúchadlá, sa len ťažko alebo dokonca nikdy neobťažujú vymeniť penové časti uší. Takže ich, prosím, vždy roztrhnite, keď ich použijete, len aby ste sa uistili, že ich nahradia.“ Alebo ich radšej nepoužite, pre prípad, že by vám túto škodu spoločnosť dala uhradiť. A samozrejme, je tu možnosť priniesť si svoje vlastné slúchadlá. 

image

Nepoužívajte slúchadlá, ktoré ponúkajú v lietadle. Neviete, koľkí ich použili pred vami.

Alevision/Unsplash

To sa týka aj prikrývok a vankúšov, ktoré pred tebou použilo veľké množstvo cestujúcich. „Prikrývky a vankúše sa používajú znovu a znovu. Jednoducho ich zložia a odložia na ďalší let,“ hovorí ďalšia letuška. 

„Závisí to od toho, aká lacná je letecká spoločnosť, ale videl som, ako znova skladajú prikrývky pre cestujúcich na ďalšom lete.“

Aj tu je riešením, že si prinesieš vlastnú prikrývku s vankúšom, čo ti síce navýši množstvo vecí, ktoré si so sebou berieš, ale je to malá cena za to, ak si chceš spraviť pohodlie a zároveň nepremýšľať, koľko ľudí to použilo predtým. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:23