Spodné prádlo nemusíš meniť každý deňBrainee x Canva
StoryEditor

Vydrží dva dni? Vedci poznajú definitívnu odpoveď, ako často by si si mal meniť spodné prádlo

kam28.11.2023., 09:00h

Buď patríš k ľuďom, ktorí si spodné prádlo menia denne, alebo k tým, ktorí s ním vydržia dlhšie. Obe možnosti sú, zdá sa, správne.

Lajkuj Brainee.sk na

Spodná bielizeň nepatrí k témam, ktoré by sme často otvárali pred svojimi blízkymi či známymi, no týka sa nás všetkých. Každý má svoje návyky, čo sa týka frekvencie jej menenia, a ako sa ukazuje, tá nie je taká častá, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Ako informuje portál Today, podľa nedávneho prieskumu značky Tommy John, ktorého sa zúčastnilo dvetisíc mužov a žien, až 45 percent z nich uviedlo, že rovnaké spodné prádlo nosí dva dni alebo dlhšie. Je to však dostatočne často?

Aj keď výmena spodnej bielizne raz denne znie ako najrozumnejšie a najhygienickejšie riešenie, odborníci to vidia inak. Podľa Philipa M. Tierna, klinického profesora mikrobiológie a patológie na New York University, nemusí byť predĺženie tohto času také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá.

image

Stručná história hygienických návykov: Kto sa umýval, bol hriešny. Panovníci vykonávali potrebu aj za skriňami

Nemusíš ho meniť denne

„Všeobecne povedané, neublíži vám to tak, ako môže vaša hygiena poškodiť vašu povesť,“ povedal Tierno. Ako ďalej vysvetlil, každý má v tele a na tele prirodzene sa vyskytujúce mikroorganizmy nazývané mikrobiálna flóra.

Práve vylučovanie týchto mikroorganizmov spôsobuje, že oblečenie po dlhšom nosení zapácha. A aj keď prítomnosť týchto mikróbov môže znieť desivo, vzťah medzi hostiteľom a organizmom je vo všeobecnosti prospešný.

Koniec koncov, sú to tvoje vlastne baktérie, takže pokiaľ nemáš na tele nejakú ranku či iné poškodenie na pokožke, neublížia ti. Nemysli si však, že od dnešného dňa môžeš spodné prádlo nosiť do nekonečna.

image

Spodné prádlo

Unsplash/Esteban Bernal

Spodná bielizeň je rovnaká ako všetky ostatné odevy v tom, že dlhodobé nosenie vedie k hromadeniu baktérií na odeve. Ich množstvo závisí od aktivít, ktoré vykonávaš počas dňa.

Hygiena je základ

Veľké potenie v horúcom dni alebo pri cvičení preto, logicky, zvýši populáciu baktérií. Je teda skutočne zlé nosiť spodnú bielizeň dlhšie ako jeden deň? Možno. Ale spôsobí to škodu? Pravdepodobne nie, píše Today.

„Dva dni by boli pravdepodobne veľmi málo odhaliteľné, pokiaľ by ste si hrubo neznečistili spodnú bielizeň,“ povedal Tierno. „Ak hovoríte o týždni alebo dvoch, teraz sa dostávame do silného rastu organizmov a jasne tam bude zápach.“

image

Päť mýtov o akné. Nie, naozaj ho nespôsobuje zlá hygiena a liečbu vytláčanie neurýchli

Odborník zároveň dodal, že pokiaľ odchádzaš z toalety „dôkladne čistý“, vôbec nie je potrebné obávať sa predĺženého nosenia spodného prádla. 

Podľa štúdie až 38 percent Američanov nevie, ako dlho vlastnia svoje najstaršie spodné prádlo. A my predpokladáme, že ani ty na tom nebudeš inak. Podľa Tierna by si sa však nemal príliš znepokojovať, pokiaľ ju pravidelne a vhodne perieš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:29