Sivé vlasy.Unsplash/jj Jordan/
StoryEditor

Šedivé vlasy bude mať skôr či neskôr každý. Sú šediny dedičné a vplýva na ne stres?

som28.05.2022., 10:22h

Každý vie, že šedivé vlasy sú znakom starnutia, málokto však vie, čo je príčinou striebornej hlavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Šedivé vlasy sú znakom toho, že starneme a naše telo prechádza zmenami. Aby sme pochopili, prečo vlasy šedivejú, musíme najprv pochopiť, prečo majú farbu. 

Odpoveďou je špeciálny typ pigmentovej bunky známej ako melanocyt. Tá produkuje melanín, pigment, ktorý dáva vašej pokožke, vlasom a očiam charakteristické farby. 

image

Pozeráš dookola Priateľov či Simpsonovcov? Vedci zistili, čo to o tebe vypovedá

Tlačiareň

Jedným zo spôsobov, ako pochopiť, ako melanocyty určujú farbu vlasov, je pozrieť sa na tieto bunky ako na maličké tlačiarne, ktoré nanášajú atrament na papier. Papierom sú v tomto prípade pramene našich vlasov, tvorené keratínom, rovnakým proteínom, ktorý tvorí naše nechty. 

Rovnako ako tlačiareň nastrieka atrament na list papiera, aby vytvorila obrázok, melanocyty produkujú pigmenty, ktoré sú zabudované do rastúceho prameňa vlasov a dodávajú im farbu. Melanocyty žijú vo vlasovom folikule, takže každý vlasový prameň má svoju vlastnú tlačiareň produkujúcu farbu.

image

Sivé vlasy.

Unsplash/natasha Brazil/

Zatiaľ čo melanocyty niektorých ľudí tlačia svetlejšiu kombináciu atramentu, ako je blond alebo ryšavá, iné majú tmavšie farebné palety, a preto majú čierne alebo hnedé sfarbenie.

Nedostatok farby

Teraz, keď už chápeme, ako vlasy získavajú svoju farbu, môžeme pochopiť, prečo šedivejú.

Vo vlasoch nie je sivá sfarbením. Je to nedostatok farby. Keratín ľudí so sivými vlasmi nemá pigment, pretože ich melanocyty odumreli, čo odhaľuje prirodzenú sivobielu farbu keratínového proteínu.

Aký ma stárnutie vplav stres?

So šedivením sa často spája stres. Tím vedcov z Harvardovej univerzity skúmal ako stres ovplyvňuje kmeňové bunky vo vlasových folikuloch. Dospel k záveru, že na šedivení sa podieľa aj reakcia „útok alebo útek“, ktorá vzniká v dôsledku vonkajšej hrozby.

Kľúčovú úlohu v tom zohráva sympatický nervový systém, ktorý zodpovedá za reakciu cicavcov na hrozbu. Obopína folikuly a je v tesnej blízkosti kmeňových buniek melanocytov. Keď tím expertov vystavil myši krátkodobej bolesti či stresujúcim podmienkam v laboratóriu, tieto nervy uvoľnili hormón noradrenalín. Ten potom absorbovali kmeňové bunky vo vlasových folikuloch, ktorých obmedzené zásoby slúžia k tvorbe melanocytov.

 

Pretože každý prameň vlasov má svoje vlastné melanocyty, niektoré zošedivejú skôr ako iné. Čo presne rozhoduje o tom, ktoré pramene zošedivejú ako prvé, stále nie je známe. Avšak vek, vystavenie chemikáliám a dokonca aj klíma môžu ovplyvniť, ako skoro melanocyty odumierajú.

Najsilnejší vplyv však máme zapísaný v génoch. Genetický vplyv na farbu vlasov je taký silný, že ak majú vaši rodičia šedivé vlasy, vaše budú pravdepodobne šedivieť približne v rovnakom čase ako ich.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:46