General Plastic, a.s.
StoryEditor

Plasty nemusia byť katastrofa. Takto vyzerá život PET fľaše

Nicol Rácová25.06.2021., 16:00h
Aj keď si mnohí myslia, že plasty sú smrť, opak môže byť pravdou. Chce to len trošku edukácie a záujmu o informácie.
Lajkuj Brainee.sk na

V ideálnom svete by plasty pravdepodobne predsa len existovali. Keď nič iné, niektoré potraviny vďaka nim vydržia dlhšie, funguje vďaka nim hromadná ekologická doprava, alebo nám konštruktívne uľahčujú život. V ideálnom svete by však všetky všetko recyklovali. Dá sa to aj s plastami. Brainee sa bolo pozrieť priamo do centra diania vo firme, ktorá ako jediná na Slovensku zabezpečuje úplný recyklačný proces PET fliaš. Ako taký život po odhodení plastovej fľaše môže vyzerať a čo to ten úplný proces je?

Začína to u teba

Si v obchode. Stojíš pred regálom s nápojmi. Podľa čoho sa rozhoduješ, ktorú minerálku kúpiš? Ide ti o cenu? Dizajn fľaše? Farbu plastu? Značku? Možno sa to nezdá, ale toto všetko sú faktory, nad ktorými podvedome rozmýšľame.

Čo bude s fľašou ďalej je opäť na tebe. Keď hodíš PET fľašu do komunálneho odpadu, jej ,,život“ sa skončí ešte predtým, aby naplnila svoj úplný potenciál – poslúžila tebe, ale aj sa zrecyklovala. V tomto prípade poputuje rovno do spaľovne. A tam skončí. Takýto osud postihne za rok cca 18 000 ton fliaš! Úplne zbytočne. Iba preto, že sme leniví a arogantní.

General Plastic, a.s.

​Samozrejme, môžeš byť ešte väčší ignorant a hodiť ju niekde do jazera/mora či prírody. Kde bude končiť a rozkladať sa stovky rokov. My však veríme, že naši čitatelia sú uvedomelí a ak siahnu po PET fľaši, vyhadzujú ju do žltého kontajnera.

Triedenie – drvenie – vločky

Vedel si, že len 20 - 26 % objemu žltých kontajnerov tvoria PET fľaše? Žlté kontajnery neslúžia len na PET fľaše. Okrem nich tam nájdeš plechovky, tetrapaky, či (v tom lepšom prípade) iný plast. Potom, ako fľašu vyhodíš, obsah kontajnera ide na triedenie. Následne po pretriedení sa PET fľaša dovezie napríklad do General Plastic v Kolárove, kde sa ešte dotriedia, aby bolo isté, že sa medzi PET materiálom nenachádza žiaden iný (nevhodný) obsah. Čudoval by si sa, čo všetko so sebou (a v sebe) taká fľaša prinesie. Necháme to na tvoju predstavivosť...

​V Kolárove sa fľaša rozdrví na malé vločky (za rok 8 500 ton), ktoré sa využívajú napríklad v športovom oblečení, kobercoch či ako súčasť slnečných okuliarov. V tomto prípade však úloha vločiek končí. Keď vyššie spomenuté produkty doslúžia, putujú do klasického odpadu. Má to však svoje pozitívne ALE!

Recyklovať môžeme donekonečna

Na celom recyklačnom procese je skvelé to, že vločky z PET fliaš sa dajú ďalej spracovať na takzvaný regranulát, ktorý je potom súčasťou „novej“ - recyklovanej fľaše. Recyklovanú fľašu tak tvorí virgin materiál (ropa), vločky a regranulát. Takýmto spôsobom sa fľaša môže recyklovať v podstate donekonečna. Za rok vznikne v tejto firme 12 000 ton RECYKLOVANÝCH PET fliaš.

Prečo je ropa potrebná

Možno si rýpneš otázkou, ktorú sme si kládli aj my: Prečo, keď teda chceme recyklovať, tam tá ropa vôbec musí byť? Odpovedá Miroslav Lukniš, obchodný riaditeľ spoločnosti: „Nová PET fľaša sa nedá vyrobiť iba z recyklátu, pretože takýto materiál stráca svoje dôležité fyzikálne vlastnosti, ale rozumný pomer týchto dvoch zložiek (virgin materiál + PET recyklát (vločky, regranuláty) pozn.red.) nám umožňuje fľašu prakticky donekonečna recyklovať. A najmä o to v celom procese ide.“

General Plastic, a.s.

​Brainee sa bolo pozrieť v pobočke General Plastic v Senici, kde vznikajú takzvané predlisky alebo preformy, z ktorých sa PET fľaše vyfukujú. Spoločnosť ich ročne vytvorí viac ako 500 miliónov ton, čo je cca 50 % spotreby PET fliaš na Slovensku. Takýchto predliskov existuje niekoľko druhov, úlohu zohráva hmotnosť, hrúbka či dokonca farba. Vyhráva číra farba, ďalej modrá a zelená.

Budúcnosť plastov

V roku 2022 by mal vstúpiť do praxe Zákon o zálohovaní fliaš, na základe ktorého by obchody s rozlohou nad 300 metrov štvorcových mali obsahovať mašinky na zálohovanie PET fliaš. V reálnom živote by to vyzeralo tak, že si kúpiš fľašu, ktorá bude síce o približne 0,12eur drahšia, ale nestlačenú ju zálohuješ v obchode a 12 centov sa ti vráti. Výsledkom by mal byť nárast podielu recyklácie až na 90 %, uvádza Ministerstvo životného prostredia SR.

V hlavnej úlohe: spotrebiteľ

Veľkú úlohu v celom živote PET fľaše zohrávaš práve ty, ako spotrebiteľ. Začína sa to kúpou v obchode a pokračuje to tým, kam fľašu vyhodíš. Možno si najbližšie, keď sa budeš rozhodovať, akú fľašu minerálky si kúpiť zamyslíš o čosi viac. A ak bude taká možnosť (čo je) kúpiš si tú recyklovanú. A vyhodíš do žltého kontajnera. Plasty nemusia byť smrť, ako si často myslíme. Nie je to veda. Stačí rozmýšľať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:17