Freepik/wayhomestudio
StoryEditor

„Smrdím si ako zdochlina". Ľudí po prekonaní covidu trápi deformácia čuchu a chuti

som05.05.2022., 16:30h
Mnoho ľudí s covidom-19 dočasne stráca čuch. Keď sa zotavia, zvyčajne sa im vráti – no niektorí zisťujú, že veci im odrazu voňajú inak. Lepšie povedané – smrdia im.
Lajkuj Brainee.sk na

Veci, ktoré by mali voňať pekne - ako jedlo, mydlo alebo aj blízki ľudia, začnú byť skôr odpudzujúce. Takýto stav má svoje pomenovanie. Ide o parosmiu, dysfunkčnú detekciu pachu charakterizovanú neschopnosťou mozgu správne identifikovať „prirodzený“ pach.  

Nedeľný obed chutí ako železo, milovníci kávy svoj obľúbený nápoj nemôžu ani cítiť, niektoré potraviny chutia a voňajú ako spálené či v hnilobnom procese. Niektorí hovoria, že majú pocit neustáleho zápachu z úst. Mnohí ľudia trpiaci parosmiou sa zhodujú, že je náročné vyrovnať sa s reakciami ľudí, ktorí si myslia, že preháňajú.

Hľadajú pochopenie

„Keď niekomu poviem, čo ma trápi, veľa ľudí tomu nerozumie, vrátané tých, ktorí prekonali covid a nestretli sa s tým. Mám pocit, že si myslia, že si vymýšľam,“ hovorí Slovenka na jednej zo sociálnych sietí s tým, že v začiatkoch jej smrdel aj čerstvý vzduch.

Presný počet ľudí trpiacich po prekonaní covidu parosmiou nie je známy. Podľa nedávnej štúdie zažilo asi 47 percent ľudí nakazených koronavírusom zmeny čuchu a chuti – približne u polovice z nich išlo o parosmiu. 

Keď niektorí ľudia nepochodia u známych alebo lekárov, hľadajú podporu a rady, ako sa zbaviť deformácie čuchu a chute na internete. Na Facebooku vznikla skupina Covid Parosmia /Anosmia, kde ľudia zdieľajú svoje skúsenosti s parosmiou ale aj anosmiou (úplná strata čuchu a chuti).

„Mala som koronavírus vo februári. Moja chuť a čuch sa zatiaľ úplne nevrátili avšak všetko mi časom začalo smrdieť ako pokazené. Nemôžem jesť najmä mäso, cibuľu, avokádo. Zapácha mi aj káva, vyprážané jedlo a dokonca aj banány,“ hovorí jedna z členiek skupiny Britney s tým, že jej manžel si myslí, že si vymýšľa a je divná. „Doktor mi diagnostikoval parosmiu,“dodáva.

Zapáchajú aj sami sebe

Priznáva, že smrdí sama sebe. „Musím sa sprchovať 2-3 krát denne, pretože môj pot smrdí neznesiteľne.“

Rovnaký problém má aj 27- ročná Anna zo Slovenska. „Smrdím si ako zdochlina,“ hovorí. Rovnako jej smrdí mäso či vajcia. „Covid som mala dvakrát. Prvýkrát v januári som prišla o chuť a čuch na viac ako mesiac. Druhý covid som prekonala v apríli, zdeformovala sa mi chuť a čuch.  Zápach  hnijúceho mäsa cítim, aj keď sa prechádzam ulicou, nie je to nič príjemne,“ priznáva a dodáva, že sa to trocha lepší: „Keď sa premôžem, zjem už aj mäso, ale pachuť cítim stále, len o čosi miernejšiu.“

„V Júni som mala covid. Stratila som chuť a čuch. Začiatkom septembra som zbadala, že nemôžem jesť niektoré potraviny. Začalo to hubami, potom vajíčkami, neskôr cibuľou s prešlo to takmer na všetko. Opísala by som to ako hnijúce mäso,“ hovorí ďalšia žena.

Ivanovi z facebookovej skupiny zas začali zapáchať čokoláda a a cola. „Neskôr som nemohol zniesť ani kávu a parfum, mali pre mňa nepríjemný zápach.“

Postihuje najmä mladšie ženy

Skupinu založila Sarah Govierová, anglická zdravotníčka, ktorá prekonala covid-19 a rozvinula sa u nej parosmia, vytvorila v lete podpornú skupinu Covid anosmia/parosmia. „V deň, keď som ju otvorila, sa pripojilo šesť ľudí,“ povedala pre The New York Times. Dnes má skupina 5800 členov.


Podľa výskumu National Library of Medicine postcovidová parosmia postihuje hlavne mladšie ženy. Z 268 pacientov s parosmiou bolo 197 (73,5 %) žien. Väčšina mala do 30 rokov.

Čo sa vlastne deje?

„Zdá sa, že vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, má sklony infikovať bunky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti čuchových nervov a následne spôsobiť sekundárne poškodenie alebo dokonca smrť čuchových nervov,“ hovorí Ahmad Sedaghat, otolaryngológ z Cincinnati College of Medicine.

Ďalej tvrdí, že keď sa tieto nervy začnú hojiť, asi jeden až štyri mesiace po infekcii COVID, sa mnohí pacienti sťažujú na parosmiu. Dr. Sedaghat hovorí, že 15 až 50 percent všetkých pacientov, ktorí stratili čuch, môže zažiť parosmiu, keď sa nervy v ich nose začnú regenerovať. „U väčšiny pacientov sa čuch obnoví zvyčajne po niekoľkých mesiacoch,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:58