Psie klonyYoutube/Each One Help One Become Better
StoryEditor

Žena si nechala naklonovať tri šteniatka zo svojho uhynutého psa. Zaplatila balík peňazí

kov07.04.2022., 14:00h
Je to smutný fakt, no naši domáci miláčikovia tu s nami nebudú večne. Francesca sa rozhodla tento problém riešiť po svojom.
Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz viac majiteľov domácich zvierat investuje do identických verzií svojich miláčikov. Taký je aj prípad Američanky Francescy, ktorá za vernú kópiu svojej mŕtvej feny Osa zaplatila 50 000 dolárov (45 433 eur).

Francesca Geertsma z Floridy zostala po smrti svojho miláčika na dne. Jej fena v roku 2019 zomrela na psiu kognitívnu poruchu – často nazývanú aj psia demencia. Píše web UNILAD.

Klonovanie

Žena sa so smrťou svojej feny nevedela zmieriť, a tak kontaktovala spoločnosť špecializujúcu sa na klonovanie domácich zvierat. O 18 mesiacov neskôr dostala tri geneticky identické klony jej pôvodného psa, vypestované z buniek odobratých za uchom jej miláčika krátko pred jej smrťou.

„Myšlienka na stratu takého úžasného psa bola pre mňa taká nemysliteľná, že som sa rozhodla prehodnotiť myšlienku klonovania len pár mesiacov pred jej smrťou," hovorí.

Pes Miláčik Youtube/Each One Help One Become Better

​Francesca vysvetľuje, že ako „supermama“ piatich rôznych psích plemien vedela, že by bolo ťažké nájsť podobného psa prirodzenou cestou.

„Som taká šťastná - vzhľadom sú identické s mojou Osou," hovorí o svojich troch nových miláčikoch, Osane, Osaki a Osani.

„Naše dievčatá sú radosťou. Teraz sú pre mňa Osa a viac, musím priznať, že tri klony sú viac práce a stresu, ako som plánovala, ale nakoniec to bolo požehnanie."

Klony Psie klony Youtube/Each One Help One Become Better

​​Podľa BBC je klonovanie domácich zvierat v posledných rokoch čoraz populárnejšie, pričom spoločnosť Viagen Pets and Equine uviedla, že od svojho otvorenia v roku 2015 naklonovala pre klientov už stovky domácich zvierat.

Tento proces je drahý, stojí od 30 000 (27 260 eur) dolárov za mačku po 50 000 (45 433 eur) dolárov za psa a dokonca až 85 000 (77 237 eur) dolárov za koňa.

Kontroverzný proces

Je to tiež kontroverzné, aktivisti za práva zvierat tento proces kritizujú a odvolávajú sa na štúdie, ktoré naznačujú, že klonované zvieratá môžu byť náchylnejšie na choroby.

„V zvierati je oveľa viac než len ich DNA a klonované zvieratá budú mať nevyhnutne odlišné životné skúsenosti, výsledkom čoho budú mať zvieratá rôzne povahy," povedala pre BBC expertka na dobré životné podmienky zvierat RSCPA Dr Penny Hawkinsová.

„Odporúčala by sme každému, kto hľadá nového domáceho maznáčika, aby si adoptoval jedno z tisícok zvierat v záchranných centrách, ktoré hľadajú svoj večný domov," myslí si doktorka.

Napriek kontroverzii Francesca hovorí, že jej noví psi stoja za „každý cent“ z 50 000 dolárov, ktoré minula. Varuje však ostatných, ktorí uvažujú o klonovaní svojich domácich miláčikov, aby si boli vedomí toho, že okrem fyzických podobností klony „nebudú reinkarnáciou“ ich bývalého domáceho maznáčika.

„Samozrejme, že sa líšia od Osy v mnohých smeroch," hovorí o  klonoch. „Ale keď to najmenej čakáte, objaví sa pripomienka niečoho, na čo ste už dávno zabudli," uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:10