Pexels/Egor Kamelev
StoryEditor

Prežili asteroid zabíjajúci dinosaurov a prežijú aj nás. Prečo sú šváby takmer nezničiteľné tvory?

kam03.04.2022., 14:00h
Dostanú sa takmer všade, je nemožné ich zabiť a zjedia kartón aj výkaly. Šváby sú živočíchy, ktoré prežili aj vyhynutie dinosaurov. A zrejme prežijú aj nás.
Lajkuj Brainee.sk na

Pred 66 miliónmi rokov sa asteroid (teraz známy ako Chicxulubský impaktor) zrútil z vesmíru a narazil na Zem. Náraz spôsobil masívne zemetrasenie a vedci si myslia, že spustil aj sopečné erupcie tisíce kilometrov od miesta dopadu.

Tri štvrtiny rastlín a živočíchov na Zemi zomreli, vrátane väčšiny dinosaurov, s výnimkou niektorých druhov, ktoré boli predkami dnešných vtákov. Okrem nich celú apokalypsu prežil ešte ďalší živočích - šváb, píše The Conversation.

Telá pripravené na katastrofu

Ako mohli tieto stvorenia, dlhé niekoľko centimetrov, prežiť, keď vyhynulo toľko mocných zvierat? „Ukazuje sa, že boli dobre vybavení na prežitie meteorickej katastrofy,” hovorí Brian Lovett, postdoktorandský výskumník v odbore mykológia na Univerzita v Západnej Virgínii.

Šváb Pexels/Erik Karits

​Ak si niekedy videl švába, určite si si všimol, že ich telá sú veľmi ploché. Toto nie je náhoda. Plochejší hmyz sa dokáže vtesnať do užších miest. To im umožňuje ukryť sa prakticky kdekoľvek – a možno práve to im pomohlo prežiť náraz smrtiaceho asteroidu.

Keď smrtiaca guľa dopadla, teploty na zemskom povrchu prudko vyskočili. Mnoho zvierat nemalo kam utiecť, ale šváby sa mohli ukryť v malých štrbinách pôdy, ktoré poskytujú vynikajúcu ochranu pred teplom. Dopad však spustil aj ďalšiu kaskádu rôznych efektov na planéte.

Zjedia aj kartón

Zdvihol toľko prachu, že obloha potemnela. Keď slnečné lúče nedokázali cez mrak prejsť, teploty klesli a podmienky na celom svete sa raketovou rýchlosťou zmenili na zimné. Pri malom slnečnom svetle sa prežívajúce rastliny snažili rásť a mnoho ďalších organizmov, ktoré sa spoliehali na tieto rastliny, hladovalo.

Nie však šváby. Na rozdiel od niektorých druhov hmyzu, ktoré radšej jedia jednu konkrétnu rastlinu, sú šváby všežravé mrchožrúty. To znamená, že budú jesť väčšinu potravín, ktoré pochádzajú zo zvierat alebo rastlín, ako aj kartón, niektoré druhy oblečenia a dokonca aj výkaly.

Chuť do jedla, ktorá nie je vyberavá, umožnila švábom prežiť najhoršie časy od vyhynutia po páde asteroidu a iných prírodných katastrof. Ďalšou užitočnou vlastnosťou je, že šváby kladú vajíčka do malých ochranných puzdier. Tieto obaly na vajíčka vyzerajú ako sušené fazule a nazývajú sa ootéky, čo znamená „puzdro na vajíčka“.

Rovnako ako napríklad ochranné obaly na telefón, aj ootéky sú tvrdé a chránia svoj obsah pred fyzickým poškodením a inými hrozbami, ako sú záplavy a sucho. Niektoré šváby tak možno prečkali časť katastrofy z pohodlia svojich ooték.

Nájdeš ich všade

Moderné šváby sú malí preživší, ktorí môžu žiť takmer kdekoľvek na súši, od tepla v trópoch až po niektoré z najchladnejších častí zemegule. Vedci odhadujú, že existuje viac ako 4000 druhov švábov. Hŕstka týchto druhov rada žije s ľuďmi a rýchlo sa stávajú škodcami.

Akonáhle sa šváby udomácnia v budove, je extrémne ťažké zbaviť sa ich. Keď sa ich na nehygienických miestach vyskytuje veľké množstvo, môžu šíriť choroby. Najväčšou hrozbou, ktorú predstavujú pre ľudské zdravie, sú alergény, ktoré produkujú. Tie dokonca môžu u niektorých ľudí vyvolať astmatické záchvaty a alergické reakcie.

Sarah Camp/Flickr.com

​Švábov je ťažké zvládnuť, pretože môžu odolať mnohým chemickým insekticídom a pretože majú rovnaké schopnosti, ktoré pomohli ich predkom prežiť aj dinosaurov. Napriek tomu sú šváby oveľa viac ako len škodca, ktorého treba kontrolovať.

Výskumníci študujú šváby, aby pochopili, ako sa pohybujú a ako sú ich telá navrhnuté, aby získali nápady na stavbu lepších robotov. „Ako vedec vnímam všetok hmyz ako krásnu šesťnohú inšpiráciu. Šváby už prekonali prekážky, ktoré boli pre dinosaurov príliš veľké. Ak by Zem zasiahol ďalší meteorit, viac by som sa bál o ľudí ako o šváby,“ dodáva na záver Lovett.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:35