J. Hinkelman, L. Vršanská, Science of Nature
StoryEditor

Slováci opísali 98 miliónov rokov starého švába. Ich výskum si všimol prestížny časopis Science

11.05.2020, 14:45
Autor:
TASRTASR
Jeden z najprestížnejších vedeckých svetových časopisov Science okomentoval výskum dvoch študentov paleontológa Petra Vršanského z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavu vied o Zemi SAV.

Dvojica študentov opísala jednu z najbežnejších a najdôležitejších fosílií v mjanmarskom jantári. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Doktorand Ústavu zoológie SAV Jan Hinkelman a stážistka na Ústave vied o Zemi SAV Lucia Vršanská publikovali štúdiu mikroorganizmov z čias dinosaurov v nemeckom multidisciplinárnom časopise Science of Nature. Vzápätí ju komentoval samotný Science.

„Dôraz je na opise nového švába Mesoblatta maxi, objaveného v jantári, ktorý je 98 miliónov rokov starý a pochádza z ázijského Mjanmarska. Dospelé jedince a aj mláďatá boli opísané spolu s výlučkami a predstavujú takzvané stopy po činnosti vyhynutých organizmov. Mikroskopické pozorovania po prvý raz preukázali prítomnosť dokonale zachovaných prvokov, baktérií a peľu z čias dinosaurov,“ povedal Vršanský.

Paleontológ ďalej uvádza, že moderné šváby a termity obsahujú podobné symbiotické prvoky a baktérie v žalúdkoch a aj celú bohatú mikrobiálnu komunitu.

„Najdôležitejšia fosília je opísaná ako Chlamydomonas hanublikanus, nový druh zelenej riasy v bičíkatom aj cystickom štádiu. Tieto okrúhle cysty sú, paradoxne, najbežnejšou fosíliou v mjanmarskom jantári, prítomné v každom kúsku spomedzi 110 zozbieraných ton. Doteraz buď úplne unikala pozornosti, alebo bola považovaná za mŕtve častice, za prachové častice,“ povedal paleontológ.

Výskum poukázal na bohatú mikroflóru a mikrofaunu a prakticky vytyčuje celý nový smer výskumu vedúci k pochopeniu suchozemského ekosystému z čias dinosaurov. Ďalší výskum smeruje k opisu prvých komplexných spoločenstiev mikroorganizmov a aj vírusov, ktoré sa prakticky mimo jantáru nemajú ako zachovať.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 07:53