Pixabay/Republica
StoryEditor

Naši predkovia mali v penisoch kosti, starovekí ľudia o ne prišli. Vedci našli odpoveď na otázku prečo

som19.03.2022., 08:00h
Rýchlosť ľudského párenia sa môže byť zodpovedná za chýbajúcu pyjovú kosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Pyjová kosť alebo bakulum sa nachádza v penise niekoľkých cicavcov. Ide tak o jednu z najrôznorodejších kostí u cicavcov. Pri opiciach meria len niekoľko centimetrov. Najdlhšiu pyjovú kosť zo všetkých terajších cicavcov má mrož, u ktorého môže dosahovať dĺžku až 63 cm. U ľudí ale vymizla úplne. A vedci tomu dlho nemohli prísť na kĺb.

Bakulum nie je pripevnená k zvyšku kostry, ale namiesto toho sa jemne vznáša na konci penisu. Táto kosť sa u cicavcov vyvinula pred viac ako 95 miliónmi rokov a podľa dôkazov sa nachádzala aj u prvých primátov, ktorí sa objavili pred 50 miliónmi rokov. Odvtedy sa u niektorých druhov vyvinula väčšia, u niektorých menšia.

284539623.gallery mrož County Times/Gareth Davies

Výskum tiež ukazuje, že spoločný predok primátov a mäsožravcov mal baculum. To znamená, že akýkoľvek druh mäsožravcov alebo cicavcov, ktorý ich nemá, ho musel v priebehu evolúcie stratiť.

Boh stvoril Evu z Adamovho penisu a nie z jeho rebra

Škandál vyvolala teória profesora biblickej literatúry a semitských jazykov Ziony Zevita z Americkej židovskej univerzity, že Eva nebola stvorená z Adamovho rebrá, ale z jeho penisovej kosti. Zevit vo svojej knihe, o ktorej píše server Daily Mail, vysvetľuje, že hebrejské slovo „tsela", ktoré bolo prevzaté zo Starého zákona, nie je možné preložiť ako „rebro", ide vraj o výraz označujúci „končatinu, ktorá trčí bokom od tela" Inými slovami - tento výraz sa používal pre označenie rúk alebo nôh. A tiež penisu.

Na čo slúži pyjová kosť?

Vedci prišli s niekoľkými teóriami, prečo môže byť baculum užitočné. U niektorých druhov, ako sú mačky, samičie telo neuvoľní vajíčka, kým neprebieha párenie. Podľa vedcov baculum môže pomôcť stimulovať samice a spustiť ovuláciu . Ďalšou teóriou je hypotéza vaginálneho trenia . To v podstate tvrdí, že baculum umožňuje samcovi prekonať akékoľvek trenie a preniknúť do samice.

Výskum, ktorí prebiehal na University College London, hovorí, že dlhšiu kosť majú tí jedinci, ktorí praktizujú tzv. „predĺžené vniknutie“. To znamená, že penetrácia trvá dlhšie ako tri minúty. Kosť vo vnútri penisu umožňuje samcom dlhé párenie so samicou, čo môže byť výhodou pri niektorých kopulačných stratégiách.

Stratégia párenia

Šimpanzy majú napríklad pyjovú kosť dlhú ako necht na prste ruky. Veľkosť kosti zodpovedá krátkej dobe, ktorú šimpanzy trávia párením. Šimpanzie samičky sa totiž pária so všetkými samcami v ich tlupe. Vďaka tomu samica zmenší šancu, že by jej mláďa zabil niektorý zo starších samcov.

Ale čo ľudia? Ak je penisová kosť taká dôležitá pri súperení o partnera a predlžovaní kopulácie, tak prečo ju nemáme? Priemerná doba od preniknutia po ejakuláciu u mužov je menej ako dve minúty. Ale bonobovia kopulujú iba asi 15 sekúnd a stále majú baculum, aj keď je veľmi malé (asi 8 mm). Čo nás teda odlišuje? Je možné, že to súvisí s našimi stratégiami párenia. 

Ľudia o svoju pyjovú kosť podľa vedcov prišli pravdepodobne v čase, keď sa pred takmer dvoma miliónmi rokov rozmohla monogamia. V takom vzťahu totiž partner nepotrebuje dlhý pohlavný styk, pretože nie je pravdepodobné, že by sa o samicu v tom istom okamihu uchádzalo viac samcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:51