mrožCounty Times/Gareth Davies
StoryEditor

Mrož cestovateľ. Populárny Wally, ktorý oboplával pol Európy sa vrátil na sever

Lukáš Kovalčík25.09.2021., 09:00h
Mroža Wallyho, ktorý pri svojich cestách pozdĺž západoeurópskeho pobrežia preplával viac ako štyri tisícky kilometrov, videli pri Islande.
Lajkuj Brainee.sk na

Biológovia predtým dvojmetrové zviera naposledy zahliadli pred tromi týždňami pri írskych brehoch. S ohľadom na mrožovú bezpečnosť dúfali, že zamieril do arktických vôd, ktoré sú jeho domovom. Píše iDNES.cz

​Mroža predtým videli v Španielsku, Francúzsku, Írsku, Walese či pri súostroví Scilly. Kde vyvolal rozruch a odborníci mu tam postavili pontón, aby mal kde oddychovať. 

​„Sme šťastní ako blchy, že je nažive, v poriadku a mieri domov do Arktídy, " uviedla nezisková organizácia Seal Rescue Ireland, ktorá potvrdila Wallyho identitu na nedávnych fotografiách z Islandu. Poznali ho podľa jaziev, ktoré má na oboch plutvách.

I0000Tys4FUZcigc mrož IWDG/Cormac Walsh

Sympatický štvorročný mrož bol prvý raz spozorovaný pri írskych brehoch, potom strávil niekoľko mesiacov neďaleko welšského mesta Tenby. Následne priplával ku Francúzsku a Španielsku, neskôr zamieril k súostroviu Scilly a späť do Írska. Od tej doby ho približne tri týždne nikto nevidel a biológovia sa obávali, či je na žive.

No nie je zlatý? 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 17:08