Diera v ZemiTwitter/Iniciativa
StoryEditor

Nájdeme večný zdroj energie? Začali kopať najhlbšiu dieru na Zemi, dôvod je jednoduchý

kov16.03.2022., 14:00h
Možno sme len krôčik od získavania energie, ktorá nevyžaduje žiadne palivá a neprodukuje ani žiadny odpad.
Lajkuj Brainee.sk na

Priekopnícka energetická spoločnosť Quaise plánuje preniknúť hlbšie do zemskej kôry ako ktokoľvek iný predtým. Dôvodom je klimatický cieľ väčšiny veľkých spoločností, a to získavanie čistej energie.

Bavíme sa o o energii, ktorá nezanecháva uhlíkovú stopu. Chcú pri tom použiť sofistikované postupy, ktoré kombinujú  konvenčné metódy vŕtania s megawattovou baterkou inšpirovanou druhom technológie, ktorá by jedného dňa mohla viesť k využitiu jadrovej fúznej energie

Geotermálna energia

Ak by Quaise vo svojom projekte uspela, konečným výsledkom by boli úplne obnoviteľné, nevyčerpateľné a ľahko dostupné zdroje energie pre širokú verejnosť. Píše denník New York Post.

Na geotermálnu energiu sa často zabúda. Trh so zelenou energiou sa posledné roky zameriava najmä na slnečnú a veternú energiu, čo je pri možnostiach geotermálnej energie na škodu. Možno sa však čoskoro dočkáme významného posunu v tejto problematike.

„Geotermálna energia nevyžaduje žiadne palivá a neprodukuje žiadny odpad. Je skutočne obnoviteľná, bohatý a spravodlivá pre všetkých, dokonca aj v tých najnáročnejších energetických prostrediach,“ píše sa na webovej stránke spoločnosti.

Spoločnosť chce čistú energiu získať pomocou technológie, ktorá umožní vytvoriť diery v kôre do hĺbky. Použijú na to zariadenia nazývané gyrotróny, ktoré dokážu efektívne chrliť súvislé lúče elektromagnetického žiarenia trepaním elektrónov vysokou rýchlosťou vo vnútri silných magnetických polí. 

Najhlbšia diera v Zemi

Prepisovať sa pritom majú dejiny vŕtania do zemského jadra, pretože doteraz najhlbšia diera, ktorú ľudia vyvŕtali, dosiahla hĺbku niečo cez 12 km, pričom tento proces trval 20 rokov.

Quaise však uviedol, že ich hybridná vrtná súprava, ktorá využíva tradičnú rotačnú hlavu na prechod cez mäkší materiál a vysokoenergetický lúč na roztavenie tvrdších materiálov, dokáže vyvŕtať takmer 20 km za približne 100 dní.

Pre kontext treba pripomenúť, že hĺbka 19 km môže podľa správy New Atlas ľahko poskytnúť prístup k dlhodobým dodávkam zelenej energie na akékoľvek miesto na svete.

Spoločnosť uviedla, že chce vŕtať do stredu zeme, kde je teplota horniny okolo 500 stupňov Celzia.

To je dosť na to, aby Quaise premenila akúkoľvek tekutú vodu čerpanú v podzemí do nadkritického stavu podobného pare, ktorý je ideálny na výrobu elektriny.

Spoločnosť tvrdí, že bude mať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zariadenia, ktoré je možné nasadiť do terénu. Ak všetko pôjde podľa plánov, do roku 2026 by mohli mať funkčný systém na výrobu energie. 

Quaise dúfa, že do roku 2028 bude schopná premeniť uhoľné elektrárne na zariadenia poháňané parou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:46