Pixabay
StoryEditor

Bábätká kŕmené z fľaše môžu prehltnúť až milióny mikroplastov denne

21.10.2020, 14:57
Autor:
ČTKČTK
Bábätká kŕmené z plastových fliaš môžu denne prehĺtnuť milióny čiastočiek mikroplastu, uvádza nová štúdia, ktorú citoval spravodajský server The Guardian.

Mnoho z týchto čiastočiek sa z tela vylúči na záver tráviaceho procesu, hovoria vedci. Vo výskume plánujú pokračovať, aby zistili, koľko z takto prijatých mikroplastov sa môže dostať do krvného obehu a ďalších častí tela.

Vedci zistili, že pri doporučenom procese sterilizácie plastových fľašky vysokou teplotou a príprave dojčenského mlieka podľa návodu uvoľňujú fľaše milióny mikroplastov a bilióny ešte menších nanoplastov.

Pri testoch použili dojčenské fľaše z polypropylénu, ktoré tvoria až 82 percent svetového trhu. Ich najčastejšou alternatívou sú sklenené nádobky.

Polypropylén je jedným z najbežnejšie používaných plastov a predbežné testy vedcov zistili, že kanvice a nádoby na potraviny tiež uvoľňujú milióny mikroplastov na liter tekutiny.

O mikroplastoch v okolitom prostredí je známe, že kontaminujú ľudskú potravu a nápoje, avšak štúdia ukázala, že príprava jedla v plastových nádobách môže viesť k vystaveniu mikroplastom v tisícnásobne vyšších rádoch.

Zdravotné dôsledky zatiaľ nie sú známe, ale podľa vedcov je nevyhnutne nutné túto záležitosť ďalej skúmať, predovšetkým pokiaľ ide o deti.

"Boli sme úplne ohromení, koľko mikroplastov detské fľašky uvoľňovali," uviedol profesor John Boland z vysokej školy Trinity College v írskom Dubline.

Profesor Oliver Jones z Univerzity RMIT v austrálskom Melbourne, ktorý sa na štúdii podieľal, poukázal na skutočnosť, že ide o odhady množstva mikroplastov, ktorým môžu byť deti vystavené, nie o meranie.

"Rodičia by sa nemali cítiť previnilo, že deti kŕmia z plastových fľaštičiek. Avšak táto štúdia ukazuje, že problém mikroplastov je pravdepodobne oveľa väčší, než si myslíme, a musíme to začať lepšie skúmať a chápať," dodal Jones.

01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 02 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 03 - Modified: 2024-03-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Vo vode je stokrát viac nanočastíc plastu, ako sa myslelo
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:41