Pexels/Washarapol D BinYo Jundang
StoryEditor

Kanabis môže znížiť epileptické záchvaty detí o 86 %. Štúdia ukazuje, že je účinnejší ako CBD

kam16.12.2021., 13:30h
Protizáchvatové vlastnosti rastliny kanabisu sa podľa nového výskumu pravdepodobne nedajú zredukovať iba na jedinú zlúčeninu, ako je kanabidiol (CBD).
Lajkuj Brainee.sk na

Kanabis je téma, ktorá na Slovensku spája aj rozdeľuje. Marihuana je u nás, na rozdiel od iných krajín, stále považovaná za drogu v akomkoľvek ohľade. CBD sa, na druhú stranu, stále teší narastajúcej popularite, i keď je zatiaľ viac marketingovým ťahom, ako vedecky odporúčaným riešením na viaceré problémy.

Nedávne austrálske vedecké štúdie odhalili v rastline kanabisu (konopy) množstvo ďalších zlúčenín, ktoré, rovnako ako v prípade CBD, vykazujú antikonvulzívne (protikŕčové) učinky. Niektoré z nich dokonca môžu byť silnejšie ako CBD, informuje portál ScienceAlert

Výsledky prekvapili

Tieto zistenia po novom podporuje aj malá pozorovacia štúdia v Spojenom kráľovstve. Keď desať detí s neriešiteľnými formami epilepsie začalo používať liek, ktorý obsahoval celú rastlinu konope, vrátane kanabidiolov, terpénov a flavonoidov, frekvencia ich záchvatov klesla v priemere o 86 percent. A to sú čísla, ktoré mnohých prekvapili.

Kanabis Pexels/Aphiwat chuangchoem

​Je však nutné dodať, že výskum nebol randomizovaný ani kontrolovaný placebom, avšak tieto prípadové štúdie ukazujú oveľa väčší úspech ako výsledky samotných extraktov CBD. V súčasnosti je perorálny extrakt CBD, známy ako Epidyolex, jedinou formou kanabisu schválenou Federálnou liekovou agentúrou USA na liečbu závažných záchvatov. 

Liek dostal v septembri 2019 povolenie na uvedenie na trh platné aj celej Európskej únii. V placebom kontrolovaných štúdiách sa však zdá, že liek nefunguje u viac ako polovice všetkých detí s Dravetovým syndrómom, čo je zriedkavá forma epilepsie odolná voči liekom. Tam, kde funguje, štúdie ukazujú asi 32-percentný pokles frekvencie záchvatov.

Zlepšenia na viacerých frontoch

To je však oveľa nižšia miera úľavy, ako u detí, ktoré dostávali liek z celej rastliny kanabisu. Aj keď tieto počiatočné zistenia budú musieť byť podporené oveľa väčšími veľkosťami vzoriek a vo viac kontrolovaných nastaveniach, sú mimoriadne sľubné.

Okrem toho všetci rodičia hlásili zásadné zlepšenie kognitívnych a behaviorálnych výsledkov, za čo je podľa autorov pravdepodobne môže znížená frekvencia záchvatov a zníženého používania iných antiepileptických liekov, ktoré bežne prichádzajú s negatívnymi vedľajšími účinkami.

Kanabis Pexels/Michael Fischer

„V súčasnosti sme v procese analýzy príslušných zložiek každého lieku v tejto štúdii, o ktorej plánujeme informovať,” píšu autori série prípadov v štúdii, ktorá bola publikovaná v BMJ Paediatrics Open.

Uvedomenie si, že kanabis môže pomôcť pri liečbe záchvatov, bolo prvýkrát zdokumentované v západnej vede írskym lekárom pracujúcim v Indii v roku 1843. Odvtedy sa rastlina zaplietla do právnej a politickej búrky, ktorá posunula formálny výskum o desaťročia späť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 09:07