Pexels/Aphiwat chuangchoem
StoryEditor

Slovák vyrábal konopné masti. Exmajstra Európy odsúdili na 20 rokov, jeho syn a rodičia prídu o domov

Miroslav Kamody04.12.2021., 15:30h
Rozsudok rozhneval ľudí na internete. Bývalý majster Európy prišiel kvôli výrobe konopných mastí o dom a nasledujúcich 20 rokov strávi vo väzení.
Lajkuj Brainee.sk na

Tresty za drogy na Slovensku sú aj napriek niekoľkoročným volaniam po ich zmiernení stále vysoké. Na rozdiel od iných európskych krajín je naša krajina jednou z mála, kde marihuana nie je schválená ani na lekárske účely. Na to doplatil aj pán Šípoš, informuje o tom Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska na sociálnej sieti.

„Dnes sa udiala ďalšia obrovská nespravodlivosť, ktorá nesmie zapadnúť. Okresný súd v Trnave odsúdil pána Šípoša na 20 rokov väzenia a prepadnutie majetku - rodinného domu,” napísal politik. To všetko za to, že muž vyrábal a predával liečivé masti z marihuany.

Podľa Šimečku rozhodnutie súdu v praxi znamená, že o strechu nad hlavou prídu nielen jeho rodičia v dôchodcovskom veku, ale aj syn. Tínedžer sa okrem iného aktívne venoval hokeju.

Bývalý majster Európy

„Keď sme boli v lete spolu s Martinom Hojsíkom podporiť pána Šípoša na súde, ani vo sne nám nenapadlo, že to môže skončiť až takto zle. Toto sú konkrétne dôsledky naozaj šialených slovenských zákonov o marihuane,” dodal Šimečka.

Podľa starších informácií ide o Josefa Šípoša, niekdajšieho majstra Európy v rýchlostných člnoch. Marihuanu pestoval a sušil na pozemku pri Váhu. Jeho syn v minulosti povedal, že z nej vyrábal konopné masti pre onkologických pacientov a známych. Pôvodne mu malo hroziť až 25 rokov. 

„Pri domovej razii otcovi zaistili marihuanu, ktorú nepoužil do mastí. Podľa polície má byť hodnota marihuany taká vysoká ako cena domu,“ povedal Patrik v minulosti pre Nový čas. Mladík, ktorý sotva dovŕšil vek plnoletosti, sa musel prestať venovať škole a záľubám a našiel si prácu.

„Ocino sa staral o starkých, no teraz je to na mne. Škola aj hokej išli bokom. Prioritou sú teraz dedko s babkou,“ prezradil mladík, ktorý hrá hokej v prvej lige. Podľa jeho slov jeho otec nebol žiadnym dílerom, ale chcel pomáhať ľuďom. Spolu so starým otcom sa dokonca obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú a požiadal ju o milosť vzhľadom na okolnosti prípadu.

Situácia sa v budúcnosti nemusí opakovať

Tresty okolo drog by sa na Slovensku mohli čoskoro zmeniťMinisterka spravodlivosti Mária Kolíková pred pár dňami predložila do medzirezortného pripomienkovania veľkú novelu Trestného zákona.

Tá obsahuje viacero zásadných zmien, ku ktorým sa vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení. Medzi nimi je aj komplexná úprava vo vzťahu k drogovým trestným činom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:44