Instagram/jurajvie
StoryEditor

Youtuber JurajVie: Je ťažké vymýšľať niečo originálne, no nebojím sa, že by ma mohli obviniť z plagiátorstva

Dominika Pacigová06.10.2021., 18:00h
Vševedko určite nie som. Trvá mi hodiny, kým si naštudujem témy, hovorí Juraj Šlauka.
Lajkuj Brainee.sk na

Prostredníctvom videí približuje zložité fakty ľudskou rečou. Juraj Šlauka už počas štúdia na strednej škole založil kanál s názvom JurajVie. Dnes ho sleduje takmer 230-tisíc ľudí.

„Vševedko určite nie som, hoci by si to niekto mohol myslieť. Aj napriek tomu, že mám dobrý všeobecný prehľad, vždy mi trvá hodiny, kým si naštudujem jednotlivé témy, aby som ich dokázal jednoducho podať,“ hovorí pre Brainee Juraj Šlauka.

Stalo sa ti, že si niekedy uveril falošnej správe alebo polopravde, ktorú si následne šíril ďalej?

Možno sa mi to stalo, keď som bol mladší, ale v posledných rokoch určite nie. 

Odkiaľ čerpáš pri tvorbe videí informácie a kde si ich overuješ?

Nemám svoj go to web, vždy čerpám z viacerých zdrojov. Po krátkom čase viem rozlíšiť, či sú informácie dôveryhodné, alebo nie.

Stojíš za kanálom s názvom JurajVie a zložité fakty z rôznych odvetví približuješ ľudskou rečou. Si aj v reálnom živote vševedko?

Vševedko určite nie som, hoci by si to niekto mohol myslieť. Aj napriek tomu, že mám dobrý všeobecný prehľad, vždy mi trvá aj hodiny, kým si naštudujem jednotlivé témy, aby som ich dokázal jednoducho podať.

Sledujú ťa aj staršie vekové kategórie?

Zo štatistík vyplýva, že ma sleduje viac ľudí vo veku od 25 do 35 rokov, ale môže to byť zavádzajúce. Oslovujú ma aj desaťroční, no nechýbajú ani 40-roční ľudia.

Už počas strednej školy si tvoril videá a edukoval verejnosť. Nestalo sa ti, že by si povedal učiteľom, že vysvetľujú nesprávnym spôsobom, alebo že uvádzajú nesprávne fakty?

S učiteľmi som rád diskutoval a argumentoval. Čo sa týka mojich videí, niektorí ma podporovali a využívali ich na hodinách, no našli sa aj takí, ktorí ma nemali radi.

Nechcel by si sa v budúcnosti stať učiteľom, aby si jednoduchou formou približoval študentom fakty?

Učiteľom by som rozhodne nechcel byť, nikdy ma to ani nelákalo. 

Prečo si začal tvoriť náučné videá? Chýbalo ti niečo v slovenskom školstve?

Nezačínal som tvoriť s tým, že by som chcel zlepšovať slovenské školstvo. Už v detstve som rád pozeral YouTube, neskôr sa v zahraničí začal rozbiehať trend náučných videí. Na Slovensku sme mali len pár youtuberov, ktorí sa uberali týmto smerom a povedal som si, že využijem príležitosť a vyskúšam to.   

Nebojíš sa pri tvorbe videí, že by ťa mohli obviniť z plagiátorstva, podobne ako Sandru z Dejepis inak?

Keď si pozrieš moje prvé videá, je tam cítiť silnú inšpiráciu zo zahraničia. Dali by sa nájsť videá v angličtine, ktoré by boli podobné tým mojim prvým. V ďalších videách už nenájdeš niečo, čo by som preložil. Ako príklad uvediem posledné video o zvuku. Hoci také isté nenájdeš v angličtine, existujú stovky videí, ktoré vysvetľujú, ako funguje zvuk.

Dnes je totiž ťažké vymýšľať niečo originálne a nové vzhľadom na množstvo obsahu a existujúcich kanálov na YouTube, no nebojím sa, že by ma mohli obviniť z plagiátorstva, keďže videá nekopírujem ani neprekladám.

Je Youtube aj dnes „in“?

Viacerí ľudia sa ma pýtajú, či je YouTube stále relevantný, no keď sa pozrieš na čísla, rastú nielen u mňa, ale aj na iných vzdelávacích platformách. Mám pocit, že záujem ľudí o tento formát rastie.

Momentálne sú veľmi populárne napríklad reelsy. Neuvažoval si nad tým, že by si niektoré aktivity preniesol na Instagram?

Už som nad tým premýšľal, mám vymyslené aj 30-sekundové témy, no ešte som sa k tomu nedostal.

Dá sa v dnešnej dobe uživiť náučnými videami na YouTube?

Keď sa človek snaží, dá sa na YouTube veľmi pekne zarobiť, ale nemôžem to generalizovať a hovoriť za všetkých. Napríklad mne vystačí YouTube, nemusím si popri škole hľadať inú brigádu.

Každý youtuber to má inak, no existuje viacero spôsobov, ako sa uživiť. V prvom rade, keď sa vo videu objaví reklama, dostávaš podiel priamo od YouTube. Potom sú tu spolupráce či merche.

Chystáš nejaký merch aj ty?

Áno, už sa na ňom pracuje. 

Ako často dostávaš ponuky na spolupráce?

Hoci ich nie je veľa, vždy niečo príde. V poslednej dobe dostávam návrhy na spolupráce v rámci občianskych združení, čiže ide o veci prospešné pre spoločnosť.

Aktuálne si prvákom na vysokej škole, nemal si niekedy pohnútky, že školu popri tvorbe videí už nepotrebuješ?

Samozrejme, uvažoval som nad tým, bola to dokonca aj reálna možnosť. Vďaka škole však naberiem nové skúsenosti, vedomosti a spoznám nových ľudí. Rozhodol som sa pre vysokú školu v Prahe, hľadal som totiž niečo, popri čom by som sa mohol venovať tvorbe videí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:46