Bizarného tvora vedci prezývajú ježuropysk.Museum Victoria/peter Shouten/
StoryEditor

Vedci našli pozostatky bizarného tvora, ide o doteraz nepoznaný druh zvieraťa. Prirovnávajú to k objavu novej civilizácie

ČTK28.05.2024., 11:30h

Vedci objavili pozostatky bizarného, doteraz nepoznaného tvora. Predpokladajú, že v pravekých časoch sa preháňal po Austrálii.

Lajkuj Brainee.sk na

Skamenené kusy čeľustnej kosti bizarného zvieraťa boli nájdené na opálových poliach v severnej časti Nového Južného Walesu spolu s dôkazmi o existencii niekoľkých ďalších dávnych a dnes už vyhynutých druhov vtákoritných zvierat, informuje server BBC News.

image

FOTO Vedci objavili v hlbinách Tichého oceánu veľkého tvora. Ukázalo sa, že ide o nový druh už známeho živočícha

Dostal zaujímavú prezývku

Nový druh, oficiálne pomenovaný Opalios splendens, dostal prezývku ježuropysk pre svoju podobnosť s ježurou a vtákopyskom, čo sú jediné dnešné cicavce, ktoré kladú vajcia.

Podľa vedeckého tímu tento nález naznačuje, že Austrália kedysi zažila "éru vtákozobcov", keď bol tento v súčasnosti veľmi vzácny druh zvierat dominantný. „Je to ako objaviť úplne novú civilizáciu,“ povedal hlavný autor novej štúdie, profesor Tim Flannery.

image

Musím zostať doma, aby som pomohol krvácajúcej žene. Objavili vápencovú dosku s ospravedlneniami z práce starú 3-tisíc rokov

Roky boli zabudnuté v múzeu

Rad skamenelín našla asi pred 25 rokmi paleontologička Elizabeth Smithová a jej dcéra Clytie, keď sa preberali hlušinou z opálovej bane. Exempláre, ktorých vek sa odhaduje na 100 miliónov rokov, venovali Austrálskemu múzeu, kde ležali zabudnuté v šuplíku až do doby, kým na nich pred dvomi rokmi nenarazil Flannery.

Okamžite spoznal, že pochádzajú z dávnych vtákoritných tvorov. Niektoré z kostí patrili už objavenému druhu zvieraťa - Steropodon galmani, ktorý je kratším a zubatejším predkom vtákopyska. 

Ostatné úlomky však boli neznáme. Doktor Flannery a jeho tím na ich základe objavil dôkazy o troch doteraz neznámych druhoch zvierat. Ich zistenia zverejnil odborný magazín Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

Tieto tvory mali kombinácie znakov, ktoré doteraz neboli nikdy pozorované - ani u žijúcich, ani u fosílnych vtákoritných živočíchov, uviedol riaditeľ Výskumného ústavu Austrálskeho múzea profesor Kris Helgen, ktorý sa tiež podieľal na štúdii.

image

V hlbinách oceánu objavili najväčšiu modrú dieru na Zemi. Je taká obrovská, že vedci nemôžu dosiahnuť na jej dno. Čo môže ukrývať?

Tvor podobný vtákopyskovi

„Opalios splendens sa celkovou anatómiou pravdepodobne celkom podobá vtákopyskom, ale črty čeľustí a ňufákov sú trochu podobné ježurám,“ povedal Helgen.

Celkový počet známych druhov vtákoritných živočíchov, ktoré kedysi žili v oblasti Lightning Ridge, čo bol v pravekých časoch chladný, vlhký les lemujúci rozsiahle vnútrozemské more, sa tak zvýšil na šesť.

„Ukazujú svetu, že dávno predtým, ako sa Austrália stala krajinou vačkovcov, bola krajinou chlpatých tvorov, ktoré znášali vajcia - vtákoritných,“ uviedla Elizabeth Smithová. Paleontologička dodala, že pred sto miliónmi rokov zrejme v Lightning Ridge žilo viac vtákoritných tvorov, než kdekoľvek na Zemi.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. jún 2024 17:02