Štúdia zistila, že generácia Y pracuje najviacBrainee X Canva/
StoryEditor

Si mileniál a zdá sa ti, že v robote ťaháš aj za iných? Štúdia sa vyjadrila jasne - toto o terajších tridsiatnikoch zistila

nik31.01.2024., 12:00h

Každá generácia sa k práci stavia rôzne. Nová štúdia zistila, že generácia Y pracuje najviac zo všetkých.

Lajkuj Brainee.sk na

Mileniáli alebo aj generácia Y. Ľudia vo veku od 27 do 42 rokov. Narodili sa do doby, keď už bol prístup na internet, aj keď výrazne obmedzený, k dispozícii boli mobily a sociálne siete. Práve táto generácia pracuje najviac, ako naznačuje nová štúdia. Vykonala ju americká organizácia Monitoring the Future, ktorá každoročne vykonáva prieskum od roku 1975. Štúdie sa zúčastnilo 50 tisíc žiakov, uvádza sa na portáli Joe.

Prieskum

Prieskum bol založený na otázkach zúčastnených, nakoľko sú podľa nich 18-roční ochotní pracovať nadčasy. Výsledky boli prekvapujúce. Zistilo sa, že percento mladých ľudí ochotných pracovať dlhšie klesalo až do roku 2009 až 2010. Až neskôr sa začalo výrazne zvyšovať.

image

Mladí zabudli telefonovať. Žena sa to generáciu Z snaží naučiť, za hodinu si účtuje 500 eur

V rokoch 2020 a 2022 ale počet tých, ktorí sú ochotní pracovať nadčasy, klesol z 54 percent na 36 percent. Vzorec sa prejavil aj v otázkach, či je práca hlavnou súčasťou ich života a či by pracovali, aj keby nepotrebovali peniaze. „Na myšlienke, že mileniáli boli aspoň v mladosti viac orientovaní na prácu v porovnaní s tými, ktorí prišli pred nimi a po nich, je niečo pravdy,“ uviedla doktorka Jean Twengeová, ktorá údaje z prieskumu analyzovala.

„Generácia Z profitovala zo silného trhu práce a nedostatku pracovnej sily, takže si mohla vyžiadať lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Súvisí to aj s psychológiou tejto generácie – neboja sa hovoriť o veciach, ktoré sú pre nich dôležité,“ hovorí.

image

Štúdia zistila, že generácia Y pracuje najviac

Brainee X Canva/

Twengeová dodáva, že to súvisí aj s kultúrnymi zmenami, ktoré sa v spoločnosti dejú. Všetky generácie sú toho súčasťou, a preto obviňovať len jednu z nich veci neprospieva. „To platí oboma smermi. Je kontraproduktívne obviňovať mileniálov z toho, čo kupujú alebo nekupujú, že sa neskôr ženia a neskôr majú deti. To je súčasťou väčšieho kultúrneho trendu. A rovnako je kontraproduktívne pre mileniálov hovoriť, že za to môžu boomeri, a preto je všetko hrozné,“ hovorí Twengeová.

Preto predstava, ako opisuje Twengeová, že baby boomers (povojnová generácia, pozn. red.) zmanipulovali ekonomiku a všetci sú bohatí, nie je presná.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:20